Άνω κάτω έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την υπόθεση του Παύλου Πολάκη και επικρατεί διχασμός για το εάν πρέπει ο Κρητικός πολιτικός να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος όπως έχει μεταδοθεί σε ΜΜΕ από την ηγεσία του κόμματος.
Το κλίμα είναι πολύ βαρύ από χθες, μεσημέρι της Κυριακής, καθώς η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από τον Παύλο Πολάκη, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και διίστανται οι απόψεις για το τι πρέπει τελικά να γίνει, καθώς ο Κρητικός πολιτικός, όπως φαίνεται και από τα όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει σημαντική ομάδα υποστηρικτών.
Στελέχη συμφωνούν με Πολάκη
Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις πολλών στελεχών στο διαδίκτυο, δεν είναι λίγοι όσοι επί της ουσίας συμφωνούν με τον Π. Πολάκη στον πυρήνα όσων ανέφερε για το «βαθύ Κράτος», παρά την μη αποδοχή της στοχοποίησης δικαστών, δημοσιογράφων και τραπεζικών στελεχών.
Η ηγεσία όμως και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να μην ανεχθεί άλλη τέτοια ενέργεια από τον Π. Πολάκη, καθώς έδινε την ευκαιρία στην Νέα Δημοκρατία και στον προπαγανδιστικό της μηχανισμό να εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως μια πολιτική δύναμη που θέλει να επιστρέψει στην εξουσία με ρεβασινστικές διαθέσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα είχε δώσει άλλη διάσταση, σημειώνοντας ότι η δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, «θα είναι αλλιώς διότι πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας».
Η τοποθέτηση αυτή ήταν τελείως διαφορετική από την αναφορά του Π. Πολάκη που κατά την Κουμουνδούρου έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος. Για να γίνει αυτό όμως καταστατικά, διότι οι αποφάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.λαμβάνονται συλλογικά θα συνεδρίασουν τα κομματικά όργανα, αν και η απόφαση του Αλ. Τσίπρα είναι δεδομένη και μέχρι σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, δεν έχει αλλάξει.
Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να τεθεί ο Π. Πολάκης εκτός των ψηφοδελτίων του κόμματος, ενώ η προοπτική διαγραφής του και από το κόμμα, κάτι που ζητάει επίσημα η ΝΔ, διχάζει το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η κρίσιμη συνεδρίαση
Ολα θα κριθούν σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και είναι η δεύτερη φορά που ο Π. Πολάκης θα κριθεί. Είχε προηγηθεί παλαιότερα μια άλλη περίπτωση όπου βρέθηκε απέναντι από την Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά τότε δεν υπήρξε απόφαση αρνητική για τον Κρητικό πολιτικό.
Εξάλλου, η αλήθεια είναι ότι έως και χθες ο Π. Πολάκης που πρωταγωνιστούσε στην αποκάλυψη σκανδάλων, ποτέ δεν αποδοκιμάστηκε ευθέως για τον πυρήνα όσων έλεγε και όσων έπραττε στο πεδίο που είχε ευθύνη. Σχεδόν όλες οι αποκαλύψεις που έκανε υιοθετούνταν απόλυτα από την ηγεσία του κόμματος και εκδίδονταν και σχετικές σκληρές ανακοινώσεις για διάφορα θέματα, όπως συμβαίνει και αυτές τις ημέρες με την Σοφία Νικολάου, την υποψήφια της ΝΔ στην Εύβοια.
Η κίνηση του Αλ. Τσίπρα να τον θέσει υπεύθυνο του συγκεκριμένου τομέα είχε σαφή προσανατολισμό να υπάρξει άκρως επιθετική ρητορική έναντι της ΝΔ. Εξ αρχής η απόφαση ήταν να ηγηθεί ο κ. Πολάκης αυτής της μετωπικής διαδικασίας που εν πολλοίς θέλει και τον υπεύθυνο του τομέα να κινείται μέσα σε…«λάσπες» και να κονταροκτυπιέται με τα στελέχη της Ν.Δ. Αντικειμενικά για πολλούς ο κ. Πολάκης ήταν το κατάλληλο πρόσωπο και αυτό φαίνεται και από την επιδοκιμασία που έχουν οι πράξεις του και οι δημόσιες τοποθετήσεις του από πλήθος μελών του κόμματος, παρά το γεγονός ότι αυτό ενοχλεί αρκετά πρωτοκλασσάτα στελέχη.
Η λαϊκότητά του, ο αυθόρμητος και ενίοτε παρορμητικός χαρακτήρας του, αλλά και η μαχητικότητά του, ήταν μερικά από στοιχεία που οδήγησαν τον Αλ. Τσίπρα στην απόφαση να τον θέσει επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα. Τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ευρύτερα η ηγετική ομάδα, ήξερε και ξέρει ότι κατά βάθος ότι πολλά απ’ όσα λέει, π.χ. «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» μπορεί να ενοχλούν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, αλλά τη θεώρησή του την ασπάζεται σημαντικό κομμάτι της βάσης. Και αυτό δεν μπορούσε να παραγνωριστεί εύκολα, έως χθες, όταν και ετέθησαν απέναντι οι δικαστές και οι εισαγγελείς, η ΕΣΗΕΑ, η κυβέρνηση, κ.α.
Στην πολιτική υπάρχουν και όρια και αυτά θέλει να διαφυλάξει ο Αλ. Τσίπρας. Είχε προηγηθεί την περασμένη Κυριακή το άλλο μήνυμα για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στα Χανιά. Δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή η άποψη του Π. Πολάκη διότι θα έδινε λάθος μήνυμα: ότι υποχωρεί σε όποιον κάνει φασαρία και στέλνει δημόσια τελεσίγραφα. Μια υποχώρηση θα έπληττε σφόδρα το αρχηγικό του προφίλ και αυτό το κατανοούσαν όλοι. Και ενδόμυχα το ήξερε και ο Π. Πολάκης που μόλις έγιναν οι απαραίτητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, μετά και την διαρροή της Κουμουνδούρου ότι «όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά».
Δεύτερη φορά, αλλιώς
Υπήρξαν κινήσεις κατευνασμού και ο Π. Πολάκης υποχώρησε, δίνοντας άλλη διάσταση: πως το θέμα πλέον είναι να πέσει η κυβέρνηση και το μήνυμα της Κουμουνδούρου ήταν πως «το θέμα θεωρείται λήξαν». Όμως, χθες αυτή η δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα ήταν όντως αλλιώς και για τον Π. Πολάκη αλλά και για τον Αλ. Τσίπρα.
Η ώρα της κρίσης είναι αύριο για τον Π. Πολάκη όπου σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε διευρυμένη σύνθεση, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Π. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του» αναφέρεται σε ανακοίνωση το γραφείο τύπου του κόμματος.
Παράλληλα σημαίνει ότι «η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική».
Το μήνυμα όμως στον Π. Πολάκη που είχε πει πως θα τα πούμε όλα στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή γιατί είναι εκλεγμένος και μάλιστα ψηλά, ενώ είναι προφανές ότι διαφωνεί με την διαρροή περί αποκλεισμού από το ψηφοδέλτιο, ήταν ξεκάθαρο.
Όπως επίσης, είναι σαφές τι θα συμβεί εκτός απροόπτου και άλλων παρασκηνιακών ενεργειών την ύστατη στιγμή, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, προδιαγράφει τι θα γίνει αύριο: «Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».
Μετά τις διαρροές ότι δεν θα συμπεριληφθεί και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με απόφαση του Αλ. Τσίπρα τη θέση του Π. Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης.
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παράλληλα ανώτερα κομματικά στελέχη λένε ότι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης.