Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ότι «αποσταθεροποίησε» τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 που έγινε στην Ινδία, προσπαθώντας να «εκβιάσει» ένα κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία, κάτι που δεν συνέβη λόγω διαφωνιών.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εργασίες της G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται από τη συλλογική Δύση και να χρησιμοποιούνται με αντιρωσικό και καθαρά συγκρουσιακό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την Μόσχα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η G7 «διατάραξαν την υιοθέτηση συλλογικών αποφάσεων» προσπαθώντας να επιβάλουν μια «υπαγόρευση» μέσω «σαφούς εκβιασμού» ώστε η ερμηνεία τους για τη σύγκρουση στην Ουκρανία να εμφανίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι εξέδωσαν «τελεσίγραφα» σε «πολλές αντιπροσωπείες».
«Προτρέπουμε τη συλλογική Δύση να αποκηρύξει την καταστροφική της πολιτική το συντομότερο δυνατό, για να συνειδητοποιήσει τις αντικειμενικές πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου», ανέφερε η ανακοίνωση.
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 καταδίκασαν με δριμύτητα την Μόσχα για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και μόνο η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.
Η Ινδία, προεδρεύουσα της G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι δυτικές χώρες απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν κείμενο που δεν θα περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν.
«Λυπηρό»
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν που καταδίκαζε τον πόλεμο.
«Αλλά για μένα είναι περισσότερο σημαντικό ότι όλοι οι άλλοι συμμερίστηκαν μία ξεκάθαρη θέση για το διεθνές δίκαιο, την πολυμέρεια και τον τερματισμό του πολέμου», πρόσθεσε.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε επίσης ότι διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική προόδου εντός του έτους για την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών.
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές των φτωχών χωρών της Αφρικής και της Ασίας. «Υπήρξε ένα προσεκτικό μήνυμα από την Κίνα» για το ζήτημα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ