Στην προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ιδιαίτερη στόχευση γίνεται στους «εκτός των τειχών» ψηφοφόρους, όπως περιγράφουν τη νέα γενιά, που μάλλον δεν πολυενδιαφέρεται καν να ψηφίσει, τα μεσαία στρώματα που χτυπήθηκαν ανηλεώς τόσο από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την οικονομική αναλγησία της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, όσους νιώθουν ότι ‘μένουν πίσω’ κ.ο.κ.

Είναι άλλωστε καταγεγραμμένο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ‘μπαλαντέρ’ στις επιλογές των αναποφάσιστων, ήτοι βρίσκεται πάντα στις εναλλακτικές τους, είτε ταλαντεύονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είτε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.

Οι ‘εκτός των τειχών’ ψηφοφόροι, δε, εντοπίζονται κυρίως στο Λεκανοπέδιο, όπου το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει παραδοσιακά χαμηλά ποσοστά. Για αυτό και εκεί η καμπάνια θα είναι ακόμα πιο εξειδικευμένη, στοχεύοντας σε ειδικά κοινά, αναδεικνύοντας τις θέσεις του κόμματος, αλλά και τονίζοντας την ηγετική φυσιογνωμία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πυρετώδεις πάντως είναι οι ετοιμασίες και για τις περιοδείες του προέδρου του κόμματος ανά την Ελλάδα, αφού ο σχεδιασμός απαιτεί το ‘όργωμα’ της χώρας από την 1η Μαρτίου και μετά.

Σκοπός είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης να περιοδεύσει σε όλες τις μεγάλες Περιφέρειες της χώρας, αφήνοντας για το τέλος την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Ηράκλειο -όπου πιθανότατα θα γίνει και η θεματική εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης- την Πάτρα και τα Γιάννενα. Στο μεταξύ, θα πυκνώσει και τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ενώ το ίδιο θα κάνουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταφέροντας τα δέκα βασικά προγραμματικά στοιχεία του κόμματος τουλάχιστον, σε κάθε άκρη της χώρας.

Η κοινωνική ατζέντα

Στο πλαίσιο αυτό το ΠαΣοΚ την εβδομάδα που πέρασε εστίασε στα ζητήματα της «κοινωνικής ατζέντας καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος, τους πλειστηριασμούς, την προστασία της αγροτικής γης, τις συντάξεις. .

Τι λένε για την «κυβέρνηση των ηττημένων»

Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζονται απρόθυμοι να συζητούν σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών. Θεωρούν τη συζήτηση για την «κυβέρνηση των ηττημένων» τέχνασμα της ΝΔ «προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση». Στόχος τους, και της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογική μας συντριβή, τονίζουν κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Στο ζήτημα των συνεργασιών το ΠαΣοΚ κατέληξε τελικά στη γραμμή των προγραμματικών συνεργασιών και της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Ως προϋπόθεση θέτουν ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό αλλά και την αποδοχή ενός δεκαλόγου θέσεων από τα άλλα κόμματα.