Σε δύο στρατιωτικά αεροδρόμια βρέθηκαν χθες ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνοδεύοντας τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.
Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, από εκεί όπου επιχειρούν τα υπερύγχρονα κατασκοπευτικά αμερικανικά αεροσκάφη MQ-9 Reaper, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η USAF σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην Τανάγρα για να επισκεφθεί ο Γάλλος ομολόγός του τα Rafale και τα Mirage 2000-5 που επιχειρούν από την 114 Πτέρυγα Μάχης
Ο Αμερικανός αντισμήναρχος υπεύθυνος για τα 8 MQ-9 που σταθμεύουν εκεί ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των UAV.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως διαθέτουν μεγάλη ακτίνα δράσης κάτι που τα κάνει ικανά να επιτηρούν τα πανττα έως την Βαλτική, χρήσιμα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μπορούν να πετούν επί 20 ώρες συνεχώς, απογειώνονται από τη Λάρισα συνήθως νύχτα και επιστρέφουν το απόγευμα της επόμενης ημέρας. Μπορούν να επιχειρήσουν άνετα και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Στην 110 Πτέρυγα μάχης είχα την ευκαιρία να δω τα απτά παραδείγματα της πάρα πολύ στενής στρατηγικής συνεργασίας πια που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εδώ στη Λάρισα. Είναι μία μόνο μικρή ένδειξη του πώς έχουμε αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδος γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή σε όλα τα επίπεδα απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», είπε ο Πρωθυπουργός.
Πρόκειται για μια νέα αμερικανική βάση, με προσωπικό περίπου 120 στελέχη , που έχουν ως βασικό αντικείμενο τη φρούριση αλλά και τη συντήρηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Και αυτό επειδή οι χειριστές που τα πετούν έχουν την δυνατότητα να επιχειρήσουν και από την Λάρισα, αλλά συνήθως βρίσκονται περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα μακριά, κάπου στη Νεβάδα των ΗΠΑ, και έχουν πλήρη έλεγχο των UAV μέσω δορυφορικών συστημάτων. Μεταφέρουν υψηλής ευκρίνειας εικόνα στα αμερικανικά κέντρα επιχειρήσεων, με έμφαση βέβαια στο μέτωπο της Ουκρανίας όπου συνεχίζεται η ρωσική εισβολή.
Η Αθήνα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια τριών UAV και ενός σταθμού διοίκησης μέσω του προγράμματος FMS, ώστε μαζί με τα ισραηλινά HERON που επιχειρούν από τη Σκύρο, να καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Τανάγρα, οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και Γαλλίας, επιθεώρησαν τα ελληνικά Rafale αλλά και τα Mirage. Με το καλημέρα στη στρατιωτική βάση τη Τανάγρας, ανέβηκαν σε ένα διθέσιο Rafale, αλλά δεν πέταξαν. Αν και τους ρωτούσαν πότε θα πετάξουν. Πείραζε ο ένας υπουργός τον άλλον, λέγοντας ο ένας του άλλου την ώρα που βρίσκονταν στο πιλοτήριο, να προσέχει να μην πατήσει κανένα κουμπί και απογειωθούν απότομα: «Η έδρα της ελληνογαλλικής συμμαχίας είναι εδώ στην Τανάγρα, γιατί εδώ επιχειρούν τα Rafale και τα Mirage», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τα Rafale πήραν προσφάτως μέρος σε διεθνή αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών από αμερικανικό, ισπανικό και ιταλικό αεροπλανοφόρο και τα πήγαν περίφημα. Μάλιστα σε μια φάση της ασκήσεως ήρθαν «αντιμέτωπα» με Mirage 2000-5 και πέταξαν εντυπωσιακά μαζί φτερό με φτερό. Στην Τανάγρα οι δύο υπουργοί μίλησαν και με μια νεαρή πιλότο των Mirage- 2000-5 και μια τεχνικό εδάφους.
Ανακοινώθηκε ότι στις 3 Μαρτίου έρχεται στην Τανάγρα το 11ο και στα μέσα Μαρτίου το 12ο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στις αρχές της άνοιξης θα έχουν τα Rafale την τελική πιστοποίηση του ΝΑΤΟ. Στον Γάλλο υπουργό δόθηκαν δώρα, ένα μπουφάν πιλότου και μια τριήρη, συμβολικό δώρο, ειπώθηκε, αφού σε ένα χρόνο από σήμερα η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra προγραμματίζεται αν πλέει σε ελληνικά ύδατα.