Οι φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες αποδείχθηκαν αληθινές: ο πρώην πρωθυπουργός, που ως γνωστόν διατηρεί ακόμα αρκετά ερείσματα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να αποσυρθεί από τον κοινοβουλευτικό βίο.
Για πρώτη φορά από το 1989, όταν και πρωτοεξελέγη βουλευτής, στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, ανακοινώνοντας την απόφαση του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά το εάν και κατά πόσο αυτή η απόφαση θα έχει κάποιο άμεσο αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο, σίγουρα όμως αναδιαμορφώνει τον «γαλάζιο» χάρτη της Α’ Θεσσαλονίκης.
«Ελευθερώνει» μια θέση στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Κώστας Καραμανλής
Ο Κώστας Καραμανλής με την απόφαση του αυτή «ελευθερώνει» αυτόματα μια θέση στην εκλογική του περιφέρεια, καθώς με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού η επανεκλογή του ήταν εξασφαλισμένη βάσει του νομοθετημένου εκλογικού προνομίου, το οποίο ορίζει πως «όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές […] θεωρούνται ότι λαμβάνουν σταυρούς προτίμησης το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμπεριλαμβάνονται». (Άρθ. 72 παρ. 8 του ΠΔ 26/2012)
Υπενθυμίζεται ότι στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει επτά βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης: Πέραν του Κώστα Καραμανλή, αυτή τη στιγμή την εν λόγω περιφέρεια εκπροσωπούν στη Βουλή (κατά σειρά σταυρών) οι Κώστας Γκιουλέκας, Ελένη Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας.
Πρώτος επιλαχών των εκλογών είναι ο σημερινός πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, ενώ στη δεύτερη θέση των επιλαχόντων βρίσκεται ο Παναγιώτης Κοκκόρης.
Έντονο παρασκήνιο
Μπορεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να μην έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα τα ψηφοδέλτιά της ανά την Επικράτεια, παρόλα αυτά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές υπάρχει έντονο παρασκήνιο.
Αύξηση των εδρών μετά την απογραφή- Δεν χάνει έδρες με ενισχυμένη αναλογική
Μια ιδιαιτερότητα της Α’ Θεσσαλονίκης είναι πως μετά την τελευταία απογραφή αύξησε κατά μια τις συνολικές της έδρες και πλέον θα έχει δεκαεπτά αντί για δεκαέξι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι είναι μια περιφέρεια που παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεγάλα εκλογικά ποσοστά και δεν χάνει εύκολα δυνάμεις, οδηγεί σε εκτιμήσεις πως οι έδρες της μπορούν να μείνουν ακέραιες ή και να αυξηθούν κατά μια.
Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση πως θα οδηγηθούμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με ενισχυμένη αναλογική, καθώς εάν τελικά προκύψει κυβέρνηση από τις προσεχείς εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά.
Επομένως, «ανοίγει» ο δρόμος για έναν ίσως και δύο ακόμα υποψήφιους που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στη Βουλή.
Ποιοι θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία;
Και μπορεί η Μαρία Σπυράκη, η οποία αποτελούσε «γερό χαρτί» στην Α’ Θεσσαλονίκης, να μην είναι τελικά υποψήφια λόγω της αναστολής της κομματικής της ιδιότητας, υπάρχουν όμως αρκετά ονόματα τα οποία είναι πιθανό να επιδιώξουν την εκλογή τους.
Ενδεικτικά, τα ρεπορτάζ από τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ως πιθανούς υποψηφίους τον πρώην υπουργό και βουλευτή Γιώργο Ορφανό, τον ευρωβουλευτή και πρώην ποδοσφαιριστή Θοδωρή Ζαγοράκη και τον δικηγόρο και πρώην γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο.