Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δέκα Παλαιστίνιους σε επιδρομή στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, ενώ άλλοι τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι νεκροί ήταν ηλικίας μεταξύ 16 και 72 ετών, ανέφερε το υπουργείο, ενώ περίπου 50 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα από πυροβολισμούς, πρόσθεσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούσαν στη βόρεια πόλη της Δυτικής Όχθης, αλλά οι εκπρόσωποί του δεν έδβσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδαν τις ισραηλινές δυνάμεις να ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον Παλαιστινίων, οι οποίοι έκαψαν λάστιχα και πέταξαν πέτρες σε στρατιωτικά οχήματα. Τα στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη μετά από τρεις ώρες, είπε ο δημοσιογράφος.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι οι γιατροί της περιέθαλψαν 45 τραύματα από πυροβολισμούς και 250 περιπτώσεις εισπνοής δακρυγόνων.

Η θανατηφόρα αυτή επιδρομή έρχεται μετά την έκκληση του Τορ Βένεσλαντ, απεσταλμένου του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, να σταματήσει η βία ως «επείγουσα προτεραιότητα». «Έχουμε δυσοίωνες ενδείξεις για το τι μας περιμένει αν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα αστάθεια», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 55 Παλαιστίνιους ενήλικες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων. Εννέα Ισραηλινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, ένας Ουκρανός πολίτης και ένας αστυνομικός έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές και από τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε το Σάββατο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και χωριστά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, καλώντας τους δύο ηγέτες να «αποκαταστήσουν την ηρεμία».

Ωστόσο, η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον περασμένο μήνα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη ακολουθήθηκε από περαιτέρω ρήξεις μεταξύ αξιωματούχων, καθώς και από βία.

Τα τηλεφωνήματα του Μπλίνκεν ήρθαν μετά την απόφαση της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ να δώσει αναδρομική άδεια σε πολλαπλά φυλάκια εποικισμών στη Δυτική Όχθη – μια κίνηση που προκάλεσε σχεδόν ομόφωνη κριτική μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Νετανιάχου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο και παρέδωσε βασικές εξουσίες στη Δυτική Όχθη σε ακροδεξιούς υπουργούς.

Το περασμένο έτος ήταν το πιο θανατηφόρο έτος στην επικράτεια από τότε που ο ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί θύματα το 2005.