Δεν ήταν για πολλούς κεραυνός εν αιθρία η μη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογές. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, γνώριζαν εδώ και ένα χρόνο, ότι ζυγίζει στο μυαλό του την υποψηφιότητα.
Η δήλωσή του για τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ήταν, λένε και ένα μήνυμα, ένας προάγγελος, εάν θέλετε και για τους υπόλοιπους «παλαίμαχους» που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την πολιτική. Όταν το Ιούνιο του 1989 έθετε υποψηφιότητα για να εκλεγεί βουλευτής, το σύνθημα με το οποίο τότε κέρδισε η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν πέραν τις διαφθοράς (σκάνδαλο Κοσκωτά κτλ.) και το «οι δεινόσαυροι της πολιτικής» (το έλεγε ο Μητσοτάκης ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου). Αυτό ακριβώς το σύνθημα έμεινε βαθιά χαραγμένο στο μυαλό του τότε νεαρού βουλευτή που έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική σκηνή της χώρας σε μια ταραγμένη για την Ελλάδα περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση, σε μερικές εβδομάδες, όταν διαλυθεί η Βουλή, ο κ. Καραμανλής θα βάλει μια τελεία σε μια πορεία που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1989 και στις επόμενες εκλογές δεν θα ηγείται του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλεγόταν άνευ σταυρού από το 2012. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εκλογική δύναμη της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα; Θα δείξει…
***
Η διπλή ανάγνωση του… Timing
Δεν ήταν λίγοι, κυρίως από το γαλάζιο στρατόπεδο που έλεγαν χθες ότι δεν ήταν κατάλληλο το… timing να κάνει τέτοια δήλωση τη στιγμή που ο Μπλίνκεν βρισκόταν στην Ελλάδα και επαινούσε την χώρα μας (με λόγια πραγματικά διθυραμβικά) ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Η δήλωση Καραμανλή επισκίασε την επίσκεψη Μπλίνκεν, επισκίασε τις συνομιλίες για τον στρατηγικό διάλογο ακόμα και τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Αμερικανός υπουργός στην ΕΜΑΚ για τη διάσωση των σεισμόπληκτων γειτόνων μας.
Ίσα- ίσα το timing ήταν ιδανικό για να κοινοποιήσει τέτοια απόφαση, λένε ως απάντηση οι άνθρωποι που είναι κοντά στον Καραμανλή. Έκανε, αναφέρουν, τη δήλωση για τη μη συμμετοχή του στις εκλογές, τη στιγμή που η ΝΔ είναι μπροστά δημοσκοπικά κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πιθανότερος για να κερδίσει τις εκλογές και να επανεκλεγεί πρωθυπουργός.
***
Μια μαντινάδα καταλύτης
Η αλήθεια είναι ότι την απόφαση για να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια την πήρε ουσιαστικά στα Σφακιά, στο πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, όταν έδωσε εκείνο το ισχυρό μήνυμα- μαντινάδα προς τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ: «Άλλο να είσαι αετός και άλλο να τον κάνεις. Άλλο το να θωρείς κορφές κι άλλο να τις φτάνεις». Ήταν τότε που επανάφερε το ρεφραίν περί «νταβατζήδων,» τότε που αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις τονίζοντας ότι πρέπει να ριχτεί άπλετο φως, προκαλώντας μούδιασμα στο Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση εάν υπήρξε από τότε ψυχρότητα στις σχέσεις Καραμανλή- Μητσοτάκη τίποτα, λένε οι φίλοι του πρώην Πρωθυπουργού, δεν έγινε από πλευράς Μαξίμου ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες (με κυριότερη αυτή των υποκλοπών). Αντιθέτως πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν τις φορές που ο πρώην Πρωθυπουργός και η σύζυγός του προσκλήθηκαν από το ζεύγος Μητσοτάκη-Μαρέβα για δείπνο ή για συζητήσεις. Τίποτα σε αυτά τα δείπνα δεν προμήνυε ότι ο Καραμανλής δεν θα ήταν υποψήφιος στις εκλογές. Άλλωστε στη δήλωσή του λέει ότι στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
***
Οι «δρόμοι της φωτιάς»
Συνεπώς γιατί ο Καραμανλής παραιτείται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι; Η απόφασή του αυτή δεν έχει πλέον δρόμο επιστροφής. Και όσο για τη φράση του ότι εγκαταλείπει τον κοινοβουλευτικό βίο (και όχι τον πολιτικό), εξηγείται από πολιτικούς που τον γνωρίζουν χρόνια ότι το όταν ολοκληρώνεται η θητεία κάποιου πολιτικού στη Βουλή και εγκαταλείπει το Κοινοβούλιο τότε είναι σαν να φεύγει και από την ενεργό πολιτική. Όχι όμως γενικά από την πολιτική. Μπορείς να επανέλθεις εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες ακόμα και ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άλλωστε υπάρχει ένα προηγούμενοι με τον Προκόπη Παυλόπουλο που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα το 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρότεινε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιος ξέρει τι θα γίνει μετά από δύο χρόνια;
***
Το τηλεφώνημα και το «φεύγω»
Πώς φτάσαμε όμως στην αποχώρηση; Το κινητό τηλέφωνο του Κώστα Καραμανλή χτύπησε το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά τις 17:00. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας, η οποία είχε καιρό να ενεργοποιηθεί καθώς μεταξύ τους υπήρχαν… αποστάσεις. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Καραμανλή για το αν θα κατέβει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Και το «φεύγω» του πρώην πρωθυπουργού δεν άργησε να διατυπωθεί.
***
Οι πρώην και οι επόμενοι
Εκείνο όμως που παρατηρώ είναι ότι η Ελλάδα έχει πλέον αρκετούς πρώην πρωθυπουργούς. Εάν συμπεριλάβουμε και τους υπηρεσιακούς, έχουμε και λέμε. Πρώην πρωθυπουργοί είναι: Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας. Οι περισσότεροι βρίσκονται εντός Βουλής ως βουλευτές με τον κ. Τσίπρα να είναι πρόεδρος του κόμματος. Σε άλλες χώρες τους πρώην πρωθυπουργούς (ή ακόμα πρώην προέδρους ή υπουργούς), οι κυβερνώντες αξιοποιούν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις γνωριμίες τους. Τους τοποθετούν ως ειδικούς απεσταλμένους σε διάφορες αποστολές (όπως φερ΄ειπείν εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική, διεθνείς σχέσεις, κλιματική αλλαγή κτλ.
***
Η γαλάζια βουλευτής που θέλει να μείνει εκτός Βουλής
Υπάρχει, μαθαίνω και μια βουλευτής της ΝΔ, η Γεωργία Μαρτίνου, η οποία ζήτησε να μην είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές. Θέλησε και αυτή να κλείσει τον κοινοβουλευτικό της βίο. Όχι επειδή φοβάται πως δεν πρόκειται να εκλεγεί και πάλι (η εκλογή της πολλοί την θεωρούσαν σίγουρη), αλλά, όπως η ίδια λέει επειδή επιθυμεί να συνεχίσει τη ζωή της και εκτός Βουλής (ίσως και εκτός πολιτικής). Το αίτημά της να μην είναι υποψήφια το έθεσε στον αρχηγό του κόμματός της και αναμένει τις αποφάσεις του. Ένας άλλος βουλευτής της ΝΔ που δεν θα θέσει υποψηφιότητα θα είναι ο Κώστας Τζαβάρας. Πληθώρα σεναρίων υπάρχουν σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Κώστα Τζαβάρα. Η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε μια ταραχή η απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από 15 χρόνια παρουσίας στο κοινοβούλιο. Τα περισσότερα σενάρια τον θέλουν υποψήφιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του βουλευτή Α Πειραιά Χριστόφορου Μπουτσικάκη. Είδε τον κ. Μπρατάκο, συζήτησε μαζί του την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά. Άρα ούτε αυτός θα μετέχει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
***
Μια άγνωστη (διπλωματική) ιστορία με τον Καραμανλή
Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες, προτού ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώσει την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές και να τερματίσει τον κοινοβουλευτικό (και ποιος ξέρει τον πολιτικό) του βίο. Υπήρξε, λοιπόν ένα άγνωστο παρασκήνιο με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Όπως μου το εξιστόρησαν αυτόπτες (πολιτικοί) μάρτυρες, ο Τζορτζ Τσούνης περνούσε κάποια στιγμή έξω από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή. Και θέλησε να ανέβει στο γραφείο να τον συναντήσει, να του πει ένα γεια, τέλος πάντως. Κατά τους ίδιους μάρτυρες, όταν ανέβηκε στο γραφείο κάποιοι του είπαν ότι εκείνη τη στιγμή ο πρώην Πρωθυπουργός είχε ένα σημαντικό ραντεβού και ήταν… απασχολημένος.. Ευγενέστατος ο κ. πρέσβης τους είπε: «Δεν πειράζει θα ξαναπεράσω» αφήνοντάς τους όλους άφωνους.
***
Οι συριζαίοι παρήγγειλαν τον καφέ τους μέσω της… αμερικανικής πρεσβείας
Φανταστείτε την έκπληξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα όταν την παραμονή της συνάντησής τους με τον Άντονι Μπλίνκεν, τους ζητήθηκε από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα να πουν τι… καφέ πίνουν για να μην χάσουν χρόνο στην κουβέντα που θα είχαν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρήγγειλε μέσω της πρεσβείας φρέντο καπουτσίνο όπως και τα άλλα μέλη του κόμματος (Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Τσίπρας και Ευαγ. Καλπαδάκης). Και όταν την επομένη ημέρα πήγαν στο ξενοδοχείο και άρχισαν οι συνομιλίες η έκπληξη μεταφέρθηκε στους Αμερικανούς που δεν είχαν προνοήσει να παραγγείλουν καφέ. Έτσι, έβλεπαν με μια δόση απορίας και φθόνου τον κ. Κατρούγκαλο να απολαμβάνει το φρέντο καπουτσίνο του, την ώρα που αυτοί «απολάμβαναν» (λέμε τώρα) τον καφέ φίλτρο τους.
***
Όταν ο Μπλίνκεν βρέθηκε στην καρδιά της Δημοκρατίας
Από την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα, θα σταθώ στην περιήγησή του στην Αρχαία Αγορά. Πρώτα απ΄όλα ενθουσιάστηκε με το καιρό, εκείνη την ώρα το θερμόμετρο έδειχνε 19 βαθμούς και είχε έναν ήλιο ανοιξιάτικο, που σίγουρα θα τον ζήλευαν στην Ουάσιγκτον.. Η δεύτερη φορά που έδειξε να ενθουσιάζεται ήταν όταν επισκέφθηκε τον Ναό του Ηφαίστου και όταν άκουσε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ότι ο ναός αυτός «είναι διδυμάκι με τον Ναό τη Αθήνας στην Ακρόπολη». Και τότε συνέβη κάτι το απρόσμενο. Εντός του Ναού του Ηφαίστου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άρχισε μια συζήτηση περί Δημοκρατίας: «Είμαστε στην καρδιά της Δημοκρατίας», είπε για να συμπληρώσει: «εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία». Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελε να φύγει, από την Αρχαία Αγορά ακόμα και όταν οι συνοδοί του έδειχναν τα ρολόγια τους ότι πρέπει να αναχωρήσουν: «Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο, θα έμενα πιο πολύ, μου άρεσε πολύ εδώ», είπε στην κυρία Μενδώνη την ώρα που επιβιβαζόταν στο θωρακισμένο αμάξι του για να τον οδηγήσει στο αεροδρόμιο. Την ξενάγηση έκανε η διευθύντρια της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Bonna Wescoat
***
Το «proliferation» του Predator
Πλήρως ενήμερος για την υπόθεση των υποκλοπών και ειδικά για τις παρακολουθήσεις μέσω του ισραηλινής ιδιοκτησίας λογισμικού Predator, πρέπει να ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Και τούτο επειδή η αμερικανική πρεσβεία, όπως κάνουν όλες οι πρεσβείες, ενημερώνει για την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα ενόψει της επίσκεψης του αρχηγού της διπλωματίας. Οι Αμερικανοί, μου λένε, έχουν τους λόγους τους να παρακολουθούν τη διάδοση των λογισμικών παρακολούθησης (proliferation το λένε στην διπλωματική αργκό) και να θέλουν να ξέρουν σε ποιες χώρες εξάγονται αυτά τα υπερσύγχρονα «όπλα». Και αυτό έχει ήδη καταστεί σαφές στις ελληνικές Αρχές. Μένουμε εδώ και δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω.
***
Ο κατά φαντασίαν… κατάσκοπος
Και ένα παρασκήνιο με δήθεν κατασκόπους. Όπως μας πληροφορούν, ο περιβόητος Γιάννης Λαβράνος είχε καταφέρει να πείσει διάφορα πολιτικά στελέχη πως είναι απόφοιτος του MIT και πως ήταν εκείνος που κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2016, είχε παράσχει τις τεχνολογικές λύσεις για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Αμερικανού Προέδρου. Τα εν λόγω στελέχη κτυπούν το κεφάλι τους για την αφέλεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτές τις αληθοφανείς περιγραφές. Εμείς θα πούμε πως στην Ελλάδα διαχρονική πληγή είναι το «ότι δηλώσεις είσαι».
***
Ενωμένοι στα Βόρεια
Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Δημήτρης Καιρίδης συμμετείχαν προχθές από κοινού σε μια συζήτηση για τις εκλογές που διοργάνωσε το πολιτικό ινστιτούτο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Hanns Seidel, στο Καστρί. Η κοινή εμφάνιση επισφραγίζει, είπαν, το πολύ καλό κλίμα που κυριαρχεί στη βόρεια Αθήνα μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ αλλά και την επιλογή των τριών να εκπέμψουν ένα μήνυμα ενότητας και πολιτικού ανταγωνισμού παρά το κυνήγι του σταυρού.