Με fast track διαδικασίες, οι οποίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα από την Αττική, θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος σεισμικής αντοχής των δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Αυτό αποφασίστηκε σε σημερινή διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί συνέχεια της σχετικής σύσκεψης που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, άρτι αφιχθέντα από την Αντιόχεια, άλλους αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους του ΤΕΕ και του ΟΑΣΠ.
Οι αποφάσεις αφορούν τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτιρίων, ο οποίος δεν θα είναι μόνο στατικός αλλά θα ελεχθούν και άλλες παράμετροι που αφορούν τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος θα ακολουθήσει μόνο όπου κριθεί απαραίτητος. Πηγή ανησυχίας αποτελούν τα παλαιά κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από την εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών, αν και όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί είναι λίγα τα κτίρια που θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις.
Υπολογίζεται ότι τα δημόσια κτίρια είναι συνολικά περίπου 80.000 αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται περίπου 30.000. Το κόστος για τον πρωτοβάθμιο έλεγχο εκτιμάται ότι θα είναι 20 – 25.000 ευρώ, αν και το ακριβές νούμερο θα προσδιοριστεί από κοινού από το υπουργείο Οικονομικών, το ΤΕΕ και τον ΟΑΣΠ. Ο έλεγχος δεν θα γίνει επειδή υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά για να έχει το κράτος εικόνα της αντισεισμικής θωράκισης και της ανθεκτικότητας των δημόσιων κτιρίων. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο θέμα ώστε να εξειδικευθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός και οι διαδικασίες.
📌 Σύσκεψη για θέματα σεισμικής ασφάλειας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό @StylianidesEU
🔗 https://t.co/nshnx1jGJj pic.twitter.com/4dfShKaZkr
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) February 22, 2023