Δεν ήταν για πολλούς κεραυνός εν αιθρία η μη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογές. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, γνώριζαν εδώ και ένα χρόνο, ότι ζυγίζει στο μυαλό του την υποψηφιότητα.

Η δήλωσή του για τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ήταν, λένε και ένα μήνυμα, ένας προάγγελος, εάν θέλετε και για τους υπόλοιπους «παλαίμαχους» που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την πολιτική. Όταν το Ιούνιο του 1989 έθετε υποψηφιότητα για να εκλεγεί βουλευτής, το σύνθημα με το οποίο τότε κέρδισε η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν πέραν τις διαφθοράς (σκάνδαλο Κοσκωτά κτλ.) και το «οι δεινόσαυροι της πολιτικής» (το έλεγε ο Μητσοτάκης ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου). Αυτό ακριβώς το σύνθημα έμεινε βαθιά χαραγμένο στο μυαλό του τότε νεαρού βουλευτή που έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική σκηνή της χώρας σε μια ταραγμένη για την Ελλάδα περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, σε μερικές εβδομάδες, όταν διαλυθεί η Βουλή, ο κ. Καραμανλής θα βάλει μια τελεία σε μια πορεία που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1989 και στις επόμενες εκλογές δεν θα ηγείται του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλεγόταν άνευ σταυρού από το 2012. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εκλογική δύναμη της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα; Θα δείξει…

***
Η διπλή ανάγνωση του… Timing

Δεν ήταν λίγοι, κυρίως από το γαλάζιο στρατόπεδο που έλεγαν χθες ότι δεν ήταν κατάλληλο το… timing να κάνει τέτοια δήλωση τη στιγμή που ο Μπλίνκεν βρισκόταν στην Ελλάδα και επαινούσε την χώρα μας (με λόγια πραγματικά διθυραμβικά) ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Η δήλωση Καραμανλή επισκίασε την επίσκεψη Μπλίνκεν, επισκίασε τις συνομιλίες για τον στρατηγικό διάλογο ακόμα και τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Αμερικανός υπουργός στην ΕΜΑΚ για τη διάσωση των σεισμόπληκτων γειτόνων μας, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης

Ίσα- ίσα το timing ήταν ιδανικό για να κοινοποιήσει τέτοια απόφαση, λένε ως απάντηση οι άνθρωποι που είναι κοντά στον Καραμανλή. Έκανε, αναφέρουν, τη δήλωση για τη μη συμμετοχή του στις εκλογές, τη στιγμή που η ΝΔ είναι μπροστά δημοσκοπικά κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πιθανότερος για να κερδίσει τις εκλογές και να επανεκλεγεί πρωθυπουργός.

***
Μια μαντινάδα καταλύτης

Η αλήθεια είναι ότι την απόφαση για να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια την πήρε ουσιαστικά στα Σφακιά, στο πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, όταν έδωσε εκείνο το ισχυρό μήνυμα- μαντινάδα προς τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ: «Άλλο να είσαι αετός και άλλο να τον κάνεις. Άλλο το να θωρείς κορφές κι άλλο να τις φτάνεις». Ήταν τότε που επανάφερε το ρεφραίν περί «νταβατζήδων,» τότε που αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις τονίζοντας ότι πρέπει να ριχτεί άπλετο φως, προκαλώντας μούδιασμα στο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση εάν υπήρξε από τότε ψυχρότητα στις σχέσεις Καραμανλή- Μητσοτάκη τίποτα, λένε οι φίλοι του πρώην Πρωθυπουργού, δεν έγινε από πλευράς Μαξίμου ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες (με κυριότερη αυτή των υποκλοπών). Αντιθέτως πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν τις φορές που ο πρώην Πρωθυπουργός και η σύζυγός του προσκλήθηκαν από το ζεύγος Μητσοτάκη-Μαρέβα για δείπνο ή για συζητήσεις. Τίποτα σε αυτά τα δείπνα δεν προμήνυε ότι ο Καραμανλής δεν θα ήταν υποψήφιος στις εκλογές. Άλλωστε στη δήλωσή του λέει ότι στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

***
Οι «δρόμοι της φωτιάς»

Συνεπώς γιατί ο Καραμανλής παραιτείται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι; Η απόφασή του αυτή δεν έχει πλέον δρόμο επιστροφής. Και όσο για τη φράση του ότι εγκαταλείπει τον κοινοβουλευτικό βίο (και όχι τον πολιτικό), εξηγείται από πολιτικούς που τον γνωρίζουν χρόνια ότι το όταν ολοκληρώνεται η θητεία κάποιου πολιτικού στη Βουλή και εγκαταλείπει το Κοινοβούλιο τότε είναι σαν να φεύγει και από την ενεργό πολιτική. Όχι όμως γενικά από την πολιτική. Μπορείς να επανέλθεις εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες ακόμα και ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άλλωστε υπάρχει ένα προηγούμενοι με τον Προκόπη Παυλόπουλο που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα το 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρότεινε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιος ξέρει τι θα γίνει μετά από δύο χρόνια;

***
Το τηλεφώνημα και το «φεύγω»

Πώς φτάσαμε όμως στην αποχώρηση; Το κινητό τηλέφωνο του Κώστα Καραμανλή χτύπησε το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά τις 17:00. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας, η οποία είχε καιρό να ενεργοποιηθεί καθώς μεταξύ τους υπήρχαν… αποστάσεις. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Καραμανλή για το αν θα κατέβει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Και το «φεύγω» του πρώην πρωθυπουργού δεν άργησε να διατυπωθεί.