Ένα είναι σίγουρο: «Δημητρίου» θα λέγεται ο ή η νέα Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κόμμα που κυβερνά στην Κύπρο, εδώ και δέκα χρόνια και που ίδρυσε ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης. Και τούτο γιατί: Η Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου και ο Δημήτρης Δημητρίου, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι οι δύο διεκδικητές της προεδρίας του κυβερνώντος κόμματος, έπειτα από την απόσυρση των υποψηφιοτήτων του μέχρι στιγμής προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη.
Η μόλις 38 ετών Αννίτα Δημητρίου (παντρεμένη με τον 40χρονο Ανδρέα Κυπριανού), που πριν από την εκλογή της στο βουλευτικό αξίωμα παρουσίαζε κεντρικό δελτίο ειδήσεων σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στην Κύπρο και είχε χρηματίσει όταν ήταν ακόμα πιο νέα και καθηγήτρια κιθάρας, θεωρείται το ανερχόμενο πολιτικό αστέρι στην Κύπρο και η ελπίδα για τη συνέχιση της διακυβέρνησης της νήσου από την κεντροδεξιά. Εάν κερδίσει στις εσωκομματικές εκλογές και εκλεγεί Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, θεωρείται βέβαιον ότι όταν έρθει η ώρα θα διεκδικήσει και την Προεδρία της Δημοκρατίας, που εάν εκλεγεί θα είναι και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κύπρου.
Ως Πρόεδρος της Βουλής (που ήταν προσωπική επιλογή του ηττημένου των προεδρικών εκλογών Αβέρωφ Νεοφύτου) έδειξε αξιοσημείωτο επαγγελματισμό, ήταν η μοναδική που κατέθεσε στο πόθεν έσχες της τα δώρα που έλαβε από το αξίωμά της (ανάμεσα στα οποία ένα… μεταχειρισμένο ποδήλατο, ένα πλακάκι, ένα περιδέραιο και δύο διακοσμητικά ποτηράκια), επί της θητείας πέρασε δύσκολα νομοσχέδια και κράτησε μια στάση ίσων αποστάσεων από τα κόμματα. Και το σημαντικότερο διατηρούσε άριστες σχέσεις με όλες τις τάσεις μέσα στο κόμμα της.
Άλλωστε λόγω της θέσης της και σύμφωνα με το κυπριακό σύνταγμα αυτή αναπλήρωνε τον Πρόεδρο της Κύπρου κατά την απουσία του, στα ταξίδια του στο εξωτερικό, συνεπώς απέκτησε και αυτή την εμπειρία.
Η Αννίτα Δημητρίου γεννήθηκε στο χωριό Τρούλλοι της Λάρνακας, στις 18 Οκτωβρίου 1985. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Βρετανία. Εργάστηκε και στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ενώ συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Κυπριακό Πρόβλημα, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Τουρκική Πολιτική Κουλτούρα ως επίσης την τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα ισότητας και φυσικά τα θέματα εκπαίδευσης. Έχει παρουσιάσει σειρά άρθρων, ομιλιών και παρουσιάσεων σε τοπικά και διεθνή συνέδρια σε θέματα που αφορούν τους τομείς ενδιαφέροντος της. Η δράση της με τα κοινά ξεκίνησε από πολύ νωρίς και μέχρι σήμερα ασχολείται ιδιαίτερα με τα κοινά και ειδικά ως εθελόντρια σε διάφορα οργανωμένα σύνολα.
Στις 5 Απριλίου 2016, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ για επιλογή των υποψηφίων που θα απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, η Αννίτα Δημητρίου επιλέχθηκε ως υποψήφια του κόμματος (με βάση των καταστατικών προνοιών του κόμματος πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες στο ψηφοδέλτιο και ήταν η μόνη γυναίκα που διεκδίκησε υποψηφιότητα).
Καταθέτοντας την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΔΗΣΥ η κυρία Δημητρίου ανέφερε:
«Στους μεγάλους πολιτικούς αγώνες δήλωνα πάντοτε παρούσα. Θέλω να ενημερώσω όλα τα μέλη και τους φίλους του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα διεκδικήσω τη θέση της προέδρου του κόμματος στην Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση της 11ης Μαρτίου».
Ο 42χρονος Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές υποστήριξε την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου ως βουλευτής, είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του, είπε ότι το στίγμα που θέλει να δώσει στον ΔΗΣΥ είναι πως πρέπει να λειτουργεί υπέρ των πολλών με διαφάνεια.