Το Μουσείο του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο εκτίθενται δώρα που έχει λάβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάστηκε από την ίδια την Πρόεδρο. Πρόκειται για αντικείμενα με εθνική, ιστορική ή καλλιτεχνική αξία που της δώρισαν ηγέτες και πρέσβεις ξένων κρατών, στρατιωτικοί σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, θρησκευτικές, δημοτικές και πρυτανικές αρχές, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία και απλοί πολίτες, τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα του Δημοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το Μουσείο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου και είναι επισκέψιμο για το κοινό κατά τη διάρκεια οργανωμένων ξεναγήσεων.
Από τα δώρα που έλαβε ξεχωρίζουν:
- Του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Κίεβο: πρόκειται για την ελαιογραφία-δίπτυχο, της δεκατετράχρονης μαθήτριας Veronika Pirko, με τίτλο «Τα παιδιά της Μαριούπολης», όπου εικονίζεται το Δημοτικό Θέατρο της Μαριούπολης όπως ήταν πριν την ρωσική εισβολή και όπως κατάντησε μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς. Στο συγκεκριμένο θέατρο, ως γνωστόν, είχαν καταφύγει οικογένειες με μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο.
- Του Πάπα Φραγκίσκου: αναμνηστικό μετάλλιο-θυρεός, με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, φιλοτεχνημένο για την περιοδεία του σε Ελλάδα και Κύπρο.
- Του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας (Willem-Alexander και Máxima): ανάγλυφος χάρτης της Ελλάδας, φιλοτεχνημένος από χρωματιστά θραύσματα γυαλιού.
- Του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev: γλυπτό τριαντάφυλλο κατασκευασμένο από χρυσό 24 καρατίων, με γυάλινο περίβλημα.
- Του Διαδόχου Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Prince Mohammed Bin Salman Al Saud: σετ κοσμημάτων -κολιέ, δαχτυλίδι και σκουλαρίκια- από σμαράγδια και λευκόχρυσο.
Από τα αντικείμενα που δώρισαν στην Πρόεδρο τοπικές στρατιωτικές, δημοτικές και θρησκευτικές αρχές κατά τις επίσημες επισκέψεις της, ξεχωρίζουν:
- Σημαίες από ακριτικά νησιά και τα επιτηρητικά φυλάκιά τους (Γαύδου, Αι Στράτη, Στρογγύλης και Ρω, Φαρμακονησίου, Ψερίμου, Καλολίμνου, Παναγιάς Κυράς)
- Θυρεοί-εμβλήματα νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτυπωμένα σε κεραμικό πλακάκι. Το σύνολο των αναρτημένων θυρεών προέρχεται από διαδοχικές επισκέψεις της Προέδρου στα Δωδεκάνησα.
- Περιδέραιο χρυσών φλουριών από παραδοσιακή φορεσιά της Ρόδου.
- Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Καλύμνου (από τον Δήμο Καλύμνου).
- Αναμνηστική πλακέτα με εγχάρακτο κλειδί (από τις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών).
- Έμβλημα, τσαρούχι και μπλε ντουλαμάς της στολής του Μακεδονικού Αγώνα (από την Προεδρική Φρουρά).
- Εννιάφωτη εβραϊκή λυχνία της θρησκευτικής εορτής Χανουκά (από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης).
- Αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό το 1912 (από το Γ’ Σώμα Στρατού).
- Αντίγραφο έργου του Σπύρου Παπαλουκά «Η Ανάληψη του Κυρίου» (από τον Μητροπολιτικό Ναό Αμφίσσης).
- Θυρεοί-εμβλήματα στρατιωτικών μονάδων, αεροπορικών σχηματισμών και πολεμικών πλοίων, όπως και ξίφη – ενθύμια από τις ορκωμοσίες των αποφοίτων των σχολών Ικάρων, Ευελπίδων και Δοκίμων.
- Αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων – Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, από τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
- Μινιατούρα του υποβρυχίου «Ωκεανός» – τύπου 209/ΑΙΡ- του Πολεμικού Ναυτικού (από αξιωματικούς του υποβρυχίου)
- Αναμνηστική πλακέτα σε χαλκό, από τον Δήμο Calimera της Κάτω Ιταλίας, που παρέδωσε η δημοτική αρχή στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όταν ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina. Στη βάση της πλακέτας διακρίνεται επιγραφή στα γκρίκο -το γλωσσικό ιδίωμα των ελληνόφωνων κατοίκων- και στα ελληνικά: «ΞΕΝΗ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ».