Η δήλωση του Μελβούτ Τσαβούσογλου, την οποία έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας ότι υπάρχουν έξι σημεία για την επανέναρξη των συνομιλιών ήχησε, πληροφορούμαι, κάπως περίεργα εδώ στην Αθήνα. Και τούτο γιατί κατά την (κατά τα άλλα σημαντική) συνάντηση που είχαν προσφάτως στο Βερολίνο (με προτροπή των Γερμανών) η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άννα Μαρία- Μπούρα και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ήταν όντως εποικοδομητική, χρήσιμη για ανταλλαγή απόψεων ώστε να σπάσει ο πάγος και να επανέλθει ο διάλογος ανάμεσα στις χώρες, πλην όμως δεν υπήρξε κανένα κείμενο και πολύ περισσότερο κείμενο έξι σημείων. Κανένα απολύτως έγγραφο δεν εμφανίστηκε κατά τη συνάντηση. Απλώς οι δύο συνομιλητές περιορίστηκαν στο να ανταλλάξουν απόψεις για ορισμένα θέματα, αλλά έως εκεί. Συνεπώς για ποιο κείμενο έξι σημείων κάνει λόγο ο Τσαβούσογλου; Κείμενο, που όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε κείμενο για τη θέσπιση μέτρων εμπιστοσύνης, ούτε για τη δημιουργία ενός διακρατικού συμβουλίου επίλυσης διαφορών, ούτε βεβαίως για συνομιλίες ανάμεσα στις στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πάντως να ξέρετε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν επί μακρόν χθες το βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν.
***
Μπλίνκεν: «Καλησπέρα Ελλάδα»
Μόλις προσγειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, «Καλησπέρα Ελλάδα». Στην ίδια ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας». Διαμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».
***
Περπατώντας στο Κίεβο υπό τον ήχο των σειρήνων
Εκείνο που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση από την αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, είναι η στιγμή που οι δύο Πρόεδροι (Μπάιντεν και Ζελένσκι) περπατούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με κατεύθυνση το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ενώ σε όλη την πόλη ακουγόταν προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή. Οι σειρήνες για επικείμενη ρωσική εισβολή με πυραύλους κτυπούσαν δαιμονισμένα σε όλη αυτή την διαδρομή, αλλά οι δύο Πρόεδροι συνέχιζαν το περπάτημά τους. Ωσάν να μην ενοχλούνταν από τις σειρήνες, ούτε φάνηκε να είχαν την πρόθεση να πάνε σε κάποιο καταφύγιο. Ήταν μια εικόνα σοκαριστική (όπως ονομάστηκε)που έγινε viral στα διεθνή ΜΜΕ. Οι Times περιέγραψαν την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στη χώρα».
***
Η πρόσκληση Ζελένσκι
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, είχε προσκαλέσει τον Πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Κίεβο. Ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί. Ουδείς ακόμα γνωρίζει εάν η επίσκεψη αυτή του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιηθεί πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ήδη όμως το Κίεβο έχει επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλλου συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ ο Νϊκος Δένδιας έχει επισκεφθεί το Κίεβο και δύο φορές την Οδησσό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε στην Ουκρανία στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.
***
Οι Balh@rra και τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές
Το τελευταίο πάντως προγραμματισμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές, θα είναι στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής. Θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαρτίου αλλά το ταξίδι αυτό θα κρύβει μια έκπληξη. Καθοδόν προς τις Βρυξέλλες, το πρωθυπουργικό Falcon θα κάνει μια στάση στην Λοριάν της Γαλλίας, στο ναυπηγείο όπου «χτίζονται», οι ελληνικές, φρεγάτες Balh@rra για να ενημερωθεί για την πρόοδο της ναυπήγησής τους. Ήδη, όπως μου είπαν, ότι «κούμπωσε» ο θόλος. Και έως τις 23 Μαρτίου; Θα πείτε. Όχι δεν υπάρχει άλλο προγραμματισμένο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό. θα υπάρξουν όμως αρκετές (προεκλογικές περιοδείες) στο εσωτερικό.