Ο Μπλίνκεν, η ελληνική ιδέα και η νέα σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα των επισκέψεων Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αν οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους στην πολιτική, το γεγονός ότι ο Αντονι Μπλίνκεν συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, λίγες μόλις ώρες προτού τον υποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.

Και επειδή σημασία έχουν και οι συμπτώσεις, στη σημερινή συγκυρία έχει την αξία του το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Αθήνα την ημέρα που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκεπτόταν το Κίεβο.

Τα αποτελέσματα ωστόσο των διαδοχικών επισκέψεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Ελλάδα και Τουρκία εκτιμάται ότι θα φανούν στις εξελίξεις των προσεχών εβδομάδων και μηνών. Αρχικά ως προς το αν θα έχουν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, εν συνεχεία ως προς το αν η επίλυση της εκλογικής εκκρεμότητας του Ερντογάν, σε συνδυασμό με την πολιτική επίδραση των σεισμών θα στρέψει την Τουρκία οριστικά προς τη Δύση, αλλά και στις εξελίξεις στο πεδίο των ενεργειακών  ερευνών στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, στο Κυπριακό, κ.ά.

Ως προς τους σκοπούς της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν, οι επίσημες ανακοινώσεις αρκούν για να κατανοήσει κανείς ότι είναι πολλοί, σημαντικοί και διαρκείς.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο σύνολο τους έχουν επαναπροσδιοριστεί τα τελευταία χρόνια, όπως είναι φανερό από τις πολλαπλές και πολυδιάστατες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, την ανάπτυξη των ΝΑΤΟΪκών βάσεων (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα) στη χώρα μας, το ρόλο τους στην ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας και την σημασία όλων αυτών σήμερα, λόγω ενός συνδυασμού παραμέτρων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας, οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο της ΝΑ Μεσογείου, κ.ά.

Υπό αυτήν την έννοια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εκτίμησή του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και επισήμανε τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα ελληνοτουρκικά αναμενόταν ότι ούτως ή άλλως θα βρισκόταν ψηλά στην ημερήσια διάταξης της συζήτησης Μητσοτάκή – Μπλινκεν. Κυρίαρχη άλλωστε ήταν εξ αρχής η εκτίμηση, ότι ο αμερικανός αξιωματούχος επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τις επισκέψεις του σε Ελλάδα και Τουρκία, με το βλέμμα και στις προγραμματισμένες εκλογές και στις δύο χώρες και την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Μεσολάβησαν ωστόσο οι σεισμοί και έτσι ο Αντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την βοήθεια που παρείχε άμεσα η Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε υποδεχόμενος τον Άντονι Μπλίνκεν, ότι για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο, ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι «κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε όλοι βαθύτατα λυπημένοι με την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τον γείτονά μας», ενώ συμπλήρωσε ότι «ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε τους διασώστες μας για να βοηθήσουν. Αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας».

Ο Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι «είναι μια περίοδος μεγάλων προκλήσεων», υπογράμμισε όμως ότι «η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της εταιρικής σχέσης μου παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ως ενεργειακού κόμβου (ειδικά υπό το πρίσμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου και της αναβίωσης του αγωγού Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάζ, με ροή από Ελλάδα προς Βουλγαρία) αλλά και στα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας και της προσέγγισης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Αντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στην «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο την προηγούμενη άνοιξη. «Το πιο σημαντικό από όλα αυτή τη στιγμή, είναι το γεγονός ότι – όπως είπατε όταν εκφωνήσατε την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, και βλέπω τη φωτογραφία εδώ, το θυμάμαι πολύ καλά– είναι ότι αυτό που πραγματικά μας ενώνει, Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα, είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους. Είναι μια ισχυρή ιδέα, που μάς ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.