Η Τουρκία αναμένει υποστήριξη από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να προωθήσει την συμφωνία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τσαβούσογλου είπε  ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και σημείωσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να στείλει την επίσημη ειδοποίηση για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Παράλληλα ο τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η πώληση και αναβάθμιση των F-16 είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές.

Επίσης υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 με όρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση.

Σχετικά με τα αγκάθια στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε μια ακόμα καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Σημείωσε επίσης πως το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναπτύσσεται συνεχώς και ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.

Για ΝΑΤΟ και Σουηδία, Φινλανδία

Οσον αφορά στο ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών και προέτρεψε να υπάρξει πιο «αποτελεσματική συνεργασία» στον τομέα της ασφάλειας.

Υπάρχουν δύο απειλές για το ΝΑΤΟ -η Ρωσία και η τρομοκρατία, είπε.

«Εστιάζουμε στη συνεργασία παρά τις διαφορές απόψεων» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος υπουργός.