Σήμερα το απόγευμα αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αφού πρώτα επισκέφτηκε το Μόναχο και έπειτα την Τουρκία.
Ο Αμερικανός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν του.
Την Τρίτη, θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του, όπου δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα προβούν σε κοινές δηλώσεις (press availability).
Τέλος, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Ποιος είναι όμως ο Άντονι Μπλίνκεν;
Γεννημένος από Εβραίους γονείς στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 9 ετών μετακόμισε στο Παρίσι όπου και έμενε μέχρι να αρχίσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ και από εκεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από όπου και πήρε πτυχίο νομικής.
Ο Τόνι, όπως τον αποκαλούν, άρχισε να εργάζεται για τον Τζο Μπάιντεν στη Γερουσία το 2002 και παραμένει ο σημαντικότερος των συμβούλων ασφαλείας του προέδρου.
Έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο σε μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, αλλά και της επιδρομής κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, την καταπολέμηση του ISIS, ενώ έχει διαμορφώσει την αμερικανική πολιτική για το Αφγανιστάν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Αν μιλάτε με τον Τόνι Μπλίνκεν, ουσιαστικά μιλάτε όσο πιο άμεσα μπορείτε στον Πρόεδρο Μπάιντεν, χωρίς να είναι εκεί», είχε αναφέρει ο Τόμας Ε. Ντόνιλον, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.
Ο Μπλίνκεν κρατάει τόσο χαμηλό προφίλ ώστε μπορεί να μπει σε ένα υπαίθριο καφέ του Παρισιού, όπως και έκανε την προηγούμενη άνοιξη, χωρίς να προκαλέσει σάλο – μια έντονη αντίθεση σε σχέση με την επιβλητική παρουσία που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι από τους άμεσους προκατόχους του για να χαρίσουν λάμψη στην αμερικανική διπλωματία.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα, όπως και στην Τουρκία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίχρονης, μέχρι τώρα θητείας του, έχει επισκεφτεί ήδη 2 φορές το Κίεβο, χώρες της Βαλτικής αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι δεσμοί του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με την Ευρώπη είναι ισχυροί και προσωπικοί – και πιστεύει σκληρά στη διατλαντική συμμαχία.
«Με απλά λόγια, ο κόσμος είναι πιο ασφαλής για τον αμερικανικό λαό όταν έχουμε φίλους, εταίρους και συμμάχους», είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά το 2016, περιγράφοντας την Ευρώπη ως «ζωτικό εταίρο», ενώ είχε απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ να απομακρύνει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Γερμανία, περιγράφοντας το πλάνο ως «ανόητο… Αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ, βοηθά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και βλάπτει τη Γερμανία, τον σημαντικότερο σύμμαχό μας στην Ευρώπη».
Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, το Politico έκανε λόγο για έναν πολιτικό ευρωπαϊστή, πολυμερή και διεθνιστή.
Επανειλημμένα έχει δηλώσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργάζονται με τους συμμάχους τους στο πλαίσιο διεθνών συνθηκών και οργανισμών, με τους New York Times να τον χαρακτηρίζουν έναν «ήσυχο ειρηνοποιό».
Η γεμάτη ατζέντα
Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα, αναμένεται να συζητηθούν τα ελληνοτουρκικά στα οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν την ισορροπία, με την επίσκεψη να συμπίπτει με μία περίοδο «ανακωχής», μετά και τους φονικούς σεισμούς.
Φυσικά, επί τάπητος θα τεθούν και οι ακμάζουσες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και θέματα Ανατολικής Μεσογείου και ενέργειας.
Ωστόσο, ο Μπλίνκεν, ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή τη περίοδο καλείται να ηγηθεί της διαχείρισης πολυάριθμων κρίσεων αυτό το καιρό. Στη Διάσκεψη στο Μόναχο καταπιάστηκε με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και με συνομιλίες με τον επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής της Κίνας Ουάνγκ Γι, καθώς οι ΗΠΑ και Κίνα βρέθηκαν πρόσφατα σε διπλωματική κρίση με αφορμή το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Στο μεταξύ επικοινώνησε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ζητώντας τους «να αποκαταστήσουν την ηρεμία» στην περιοχή, καθώς η ένταση έχει οξυνθεί τον τελευταίο μήνα.
Επιπλέον, επισκέφτηκε εκτάκτως την Τουρκία, με αφορμή τους σεισμούς, σε ένα ταξίδι που ανέβαλλε εδώ και δύο χρόνια, στο οποίο συναντήθηκε και με τον ομόλογό του αλλά και με τον πρόεδρο Ερντογάν και στο οποίο εξασφάλισε στη χώρα 100 εκατομμύρια δολάρια ως αρωγή για τις σεισμόπληκτες περιοχές.