Τι δίνουν και τι ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία

Το μενού των συζητήσεων που είχε ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο πριν την πτήση με ελικόπτερα του τουρκικού στρατού πάνω από τις πληγείσες περιοχές μετά τον φονικό σεισμό, ήταν εγκάρδια με αγκαλιές και ευχαριστίες από την πλευρά του Τούρκου υπουργού για την προσφερόμενη υλικοτεχνική βοήθεια.

Ωστόσο η Ουάσιγκτον έχει στείλει εκεί τον αξιωματούχο της με ένα σημαντικό αίτημα στην ατζέντα που θα κρίνει την επόμενη μέρα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το… μενού των συζητήσεων που είχε ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του περιλαμβάνει:

– Τους τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού

–  Άρση των τουρκικών επιφυλάξεων για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

– Να σταματήσει η επιθετική τακτική σε βάρος της Ελλάδας

– Ν σταματήσει η συνεργασία με τη Ρωσία σε εξοπλιστικό επίπεδο

Από την πλευρά της, η Τουρκία περιμένει:

– Άμεση οικονομική βοήθεια σε διμερές επίπεδο

– Συμβολή στη συγκέντρωση τεράστιων κεφαλαίων για ανοικοδόμηση

– Να προχωρήσει το θέμα με την αγορά των F-16

«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω πως θα δώσουμε άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια σε αυτούς που τόσο πολύ τα χρειάζονται», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αν και δεν υπάρχει στον προγραμματισμό μια συνάντηση Μπλίνκεν – Ερντογάν, αυτή θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Αποκλιμάκωση

Προκειμένου να λάβει την έξωθεν καλή μαρτυρία ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση και ανακούφιση των σεισμόπληκτων ψηφοφόρων του στην ανατολική Τουρκία πριν από τις εκλογές, ο Ερντογάν επέλεξε την αποκλιμάκωση με την Αθήνα υπενθυμίζοντας προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι πριν τους σεισμούς

«Εκεί κάναμε τις προτάσεις μας όπως την επανέναρξη των συνομιλιών ή των διερευνητικών συνομιλιών, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών σε επίπεδο ΝΑΤΟ αλλά και διμερές και δικές μας συναντήσεις. Κάναμε τις προτάσεις και περιμέναμε την απάντηση της ελληνικής πλευράς», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, επισήμαναν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα που σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου τόνισαν:

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεών μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί», τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Στην Αθήνα, που είναι ο επόμενος σταθμός του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Δένδια με τον οποίο θα προχωρήσει την Τρίτη στην έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.