Προετοιμασία 20′ Ψήσιμο περίπου 30′
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
260 γρ. μαύρες φακές
1 φύλλο δάφνη
200 γρ. κολοκύθα, σε κύβους
200 γρ. σύγλινο, σε μικρές μπουκίτσες
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά, σε μικρούς κύβους
2 κουτ. σούπας σέλερι, σε λεπτές φέτες
4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
120 γρ. τυρί Μετσοβόνε, σε μικρούς κύβους
Θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ
40 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
15 ml πετιμέζι
20 ml ξίδι βαλσάμικο
Θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το αβγό
4 αβγά
Λάδι για τηγάνισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε για 20 λεπτά σε άφθονο, αλατισμένο νερό, μαζί με το φυλλαράκι δάφνης. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Η κολοκύθα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
- Στον φούρνο. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε επάνω τα κομματάκια κολοκύθας, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 15′.
- Στο τηγάνι. Αυτός ο τρόπος είναι πιο γρήγορος. Αγοράζουμε έτοιμη κολοκύθα στον ατμό από το σουπερμάρκετ. Την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά την κολοκύθα μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φακές με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.
Ντρέσινγκ
Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε με σύρμα τη μουστάρδα με το πετιμέζι και το ξίδι και σιγά-σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Ρίχνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε 4 πιάτα.
Ζεσταίνουμε λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα αβγά. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, τοποθετούμε ένα αβγό πάνω από την κάθε σαλάτα.