Η ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), γνωστή και ως «Νταβός της ασφάλειας», ξεκινά σήμερα Παρασκευή, με την εναρκτήρια ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το θέμα της φετινής συγκέντρωσης υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται στη βαυαρική πρωτεύουσα είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από την οποία συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένα έτος από την έναρξή της.

Πριν από τη διάσκεψη, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επιβεβαίωσε την ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής χρηματοδότησης υπερβαίνοντας τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, ενώ τόνισε τη σημασία της διάσκεψης.

Το MSC «ήταν πάντα ένας χώρος κατανόησης και διαλόγου», δήλωσε.

«Το πρωτόγνωρο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ διεξάγεται πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Πιστόριους.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, εκπρόσωποι από 96 χώρες θα συζητήσουν βασικά θέματα άμυνας.

Ποιοί παρευρίσκονται;

Στο συνέδριο συμμετέχουν 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και σχεδόν 100 υπουργοί.

Η Ρωσία θα αποτελέσει μια αξιοσημείωτη απουσία, με την ηγεσία της για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες να μην έχει προσκληθεί, ενώ ούτε το Ιράν θα έχει εκπροσώπηση.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επίσης θα απουσιάσει, λόγω γρίπης. Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες που η Μελόνι αναγκάζεται να ακυρώσει κάποια επίσκεψή της για λόγους υγείας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κάνουν τις εισαγωγές.

Θα είναι το τελευταίο Συνέδριο του  Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του τον Οκτώβριο.

Άλλοι σημαντικοί ομιλητές που αναμένονται, περιλαμβάνουν τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής και πρώην υπουργό εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Τι θα συζητηθεί;

Οι Δυτικοί ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν το Κίεβο όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται να υιοθετήσουν «νέο μεγάλο πακέτο κυρώσεων» για τη Ρωσία, «γύρω στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε την Πέμπτη η Βικτόρια Νούλαντ αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 θα συναντηθούν αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης.

Θα συζητηθεί επίσης η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που οξύνθηκε τον τελευταίο καιρό μετά τον εντοπισμό του κινεζικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, το οποίο κατέρριψε τελικά η Ουάσινγκτον.

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο, που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις σημερινές επαφές του στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου (16 Γερουσιαστές και ένας βουλευτής) υπό τον Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ. Παρόντες στη συνάντηση, αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερντ (Μπομπ) Μενέντεζ και ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Λίγα 24ωρα πριν από την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα -με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα συνατηθεί το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν εγκαινιαστεί την Τρίτη ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ- η συνάντηση επί γερμανικού εδάφους αναμένεται να επιβεβαιώσει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την διακομματική αναγνώριση που υπάρχει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την στρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει το απόγευμα σε συζήτηση για τη Μετανάστευση με τον τίτλο «Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ότι η μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς και ότι υπάρχει η ανάγκη στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, που προστατεύουν τα σύνορα της Ε.Ε., γεγονός, που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αναγνωρίστηκαν βασικές ελληνικές θέσεις για την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. όσο και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμη συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Αργότερα, το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες της Γερμανίας σε εκδήλωση της ΝΔ.