Το Κόσοβο γιορτάζει σήμερα τα 15 χρόνια της ανεξαρτησίας του από την Σερβία. Η διακήρυξη  της ανεξαρτησίας του Κοσόβου υπερψηφίστηκε από την βουλή σε έκτακτη συνεδρίαση στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.

Οι εορτασμός της επετείου ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την επίσημη έπαρση της σημαίας του Κοσόβου μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο παρουσία όλων των μελών της κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στο μνημειακό κέντρο «Adem Jashari» στο χωριό Πρεκάζ απ’ όπου ξεκίνησε το 1998 ο ένοπλος αγώνας των Αλβανών για την ανεξαρτησία από την Σερβία. Το μεσημέρι στην πρωτεύουσα Πρίστινα θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση. Η πρόεδρος του Κοσόβου Βίοσα Οσμάνι το απόγευμα θα παραθέσει  δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλίες των μουσικών συνόλων της δημόσιας τηλεόρασης (RTK) στο κέντρο της Πρίστινας. Συγχαρητήρια μηνύματα για την επέτειο της ανεξαρτησίας απέστειλαν στην πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι πολλοί αρχηγοί κρατών. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ Σταϊνμάιερ, της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως και ο Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος.

Εορτασμοί από τους Αλβανούς, θλίψη από τους Σέρβους

Η επέτειος της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, που αποτελεί για τους Αλβανούς ημέρα γιορτής, για τους Σέρβους είναι ημέρα θλίψης. Στους σερβικούς θύλακες στο κεντρικό Κόσοβο δεν εορτάζεται ενώ στους τέσσερεις δήμους του βορείου Κοσόβου όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία οι κεντρικοί δρόμοι έχουν σημαιοστολιστεί με σημαίες της Σερβίας.

Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008, το Κόσοβο αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος 117 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ. Το Βελιγράδι ωστόσο αμφισβητεί αυτό το στοιχείο υποστηρίζοντας ότι είναι 87 οι χώρες που αναγνωρίζουν το Κόσοβο. Την ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν αναγνωρίζουν οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία. Δεν το αναγνωρίσουν επίσης πέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κόσοβο δεν έχει ενταχθεί στον ΟΗΕ αφού η Ρωσία, υποστηρίζοντας το Βελιγράδι, απειλεί με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ