Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, η ενεργειακή ασφάλεια και η δέσμευση στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι τα σημαντικά θέματα που θα συζητήσει ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου ταξιδιού του στη χώρα μας στις 20 Φεβρουαρίου.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ατζέντα των θεμάτων του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Δένδια.
Στην ίδια κατεύθυνση η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ και αρμόδια για θέματα Ευρώπης αναφερόμενη στην επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα είπε πως θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα γεωπολιτικής.
«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός με τους Έλληνες συμμάχους μας», σημείωσε η κ. Ντόνφριντ.
Επιπλέον, η Αμερικανίδα υφΥΠΕΞ αναγνώρισε τον περιφερειακό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως ανάφερε, «φυσικά η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα στα Βαλκάνια. Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η αμερικανίδα υφΥΠΕΞ για Ελλάδα και Τουρκία
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βοήθεια της Ελλάδας στην Τουρκία αλλά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές, η Κάρεν Ντόνφριντ αναφέρθηκε στον ρόλο των δύο νατοϊκών συμμάχων, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και ξέρετε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης παρουσία στο Αιγαίο. Έτσι, μας ενδιαφέρει πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο πιο δυνατές μπορούν να είναι. Και νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».
Υπό αυτό το πρίσμα, η Αμερικανίδα υφΥΠΕΞ είπε ότι βρήκε συγκινητική την εικόνα του Νίκου Δένδια να βλέπει μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την απίστευτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία.
«Νομίζω ότι θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε».
Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων.
Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας και ενθαρρύνουμε τη συνεχή υποστήριξη από τους στενούς διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας όπως η Ελλάδα, και άλλους που βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν».
Οι διαδοχικές επισκέψεις Μπλίνκεν σε Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτεί διαδοχικά Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα στο διάστημα από 16 έως 22 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το πρόγραμμα και την ατζέντα του αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας: «στην Αθήνα, ο υπουργός Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου».
Ο Αμερικανός υπουργός θα βρεθεί στις 16 Φεβρουαρίου στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου θα φτάσει στην Τουρκία για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς.
Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνονται επίσης λεπτομέρειες για τις επισκέψεις του αμερικανού ΥΠΕΞ σε Γερμανία και Τουρκία που θα προηγηθούν ως στάσεις στο διπλωματικό ταξίδι του : «Ο υπουργός Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Συρίας».
Για τον πρώτο σταθμό των επισκέψεων του κύριου Μπλίνκεν, στην Γερμανία το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ αναφέρει επίσης:«θα συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων για να συζητήσει τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς την Τουρκία και τον συριακό λαό και τη δέσμευσή μας για τη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».