Οι ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν την πιθανότητα το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι να βγήκε από την πορεία του από ισχυρούς ανέμους όταν εισήλθε στον εναέριο χώρο της Β. Αμερικής, σύμφωνα με την Washington Post.
Από τα τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν από τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, μόνο το πρώτο έχει αποδοθεί στις κινεζικές προσπάθειες επιτήρησης.
Το μπαλόνι αρχικά απογειώθηκε από το νησί Χαϊνάν της Κίνας, πριν ταξιδέψει σε ένα μονοπάτι που φαινόταν να περνά πάνω από το Γκουάμ, σύμφωνα με πληροφορίες της Post. Στη συνέχεια πήρε μια «απροσδόκητη» στροφή προς τα βόρεια. Αφού εισήλθε στον καναδικό εναέριο χώρο, ισχυροί άνεμοι το έπληξαν νότια πέρα από τα σύνορα, ανέφερε η Post επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Η απόκλιση ώθησε τους αναλυτές να διερευνήσουν εάν η Κίνα ήθελε τελικά να εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν ανένδοτοι πως ο σκοπός του μπαλονιού ήταν η παρακολούθηση.
Η πιθανότητα προέκυψε καθώς ο Λευκός Οίκος είπε την Τρίτη ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα τρία τελευταία αντικείμενα που εντοπίστηκαν ήταν «καλοήθη» και δεν εμπλέκονταν σε ένα ευρύτερο κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών.
Οι αμερικανικές αρχές «δεν έχουν δει καμία ένδειξη ή κάτι που να ενισχύει συγκεκριμένα την ιδέα ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος του προγράμματος κατασκοπευτικών μπαλονιών (της Κίνας) ή ότι εμπλέκονταν σίγουρα σε εξωτερικές πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.
Το έπος έχει προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση των εύθραυστων σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και προκάλεσε επείγουσες επαναξιολογήσεις της ασφάλειας και της επιτήρησης από τους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. Το υπουργείο Άμυνας του Τόκιο ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι μια νέα ανάλυση αγνώστων εναέριων αντικειμένων που πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας τα τελευταία χρόνια, υποδηλώνει «έντονα» ότι επρόκειτο για κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια.
- Κινεζικό μπαλόνι: Πώς τινάζει στον… αέρα τις σχέσεις με ΗΠΑ
- Κίνα και ΗΠΑ: Οικονομική αλληλεξάρτηση και κατασκοπευτικά αερόστατα
Ενώ η Κίνα επιμένει ότι το μπαλόνι ήταν ένα «πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε για έρευνα», αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως τα συντρίμμια επιβεβαίωσαν ότι ήταν σχεδιασμένο για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών.
«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Έχουμε ήδη μοιραστεί πληροφορίες με δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και μέσω των πρεσβειών μας. Το κάνουμε επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ο μόνος στόχος αυτού του ευρύτερου προγράμματος που παραβίασε την κυριαρχία χωρών σε πέντε ηπείρους».
Ιάπωνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ήταν μεταξύ εκείνων με τους οποίους οι ΗΠΑ αντάλλασσαν δεδομένα.
Μετά το περιστατικό, ο αμερικανικός στρατός προσάρμοσε τις ρυθμίσεις ραντάρ για να ανιχνεύσει μικρότερα αντικείμενα και ανακάλυψε άλλα τρία άγνωστα σκάφη που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να καταρριφθούν – ένα πάνω από την Αλάσκα, ένα άλλο πάνω από τον Καναδά και το τρίτο στη λίμνη Χιούρον στα ανοιχτά του Μίσιγκαν.