Ακυρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία επρόκειτο να αρχίσει σήμερα Τετάρτη με την ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στο Αιγαίο και με συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας της γείτονος.

Ο φονικός σεισμός σε Τουρκία αλλά και Συρία που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ανέτρεψε προσωρινά και τον σχεδιασμό της Άγκυρας με την ακύρωση της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησής της.

Ωστόσο, οι παραβιάσεις και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, από τις 6/2 όπου συνέβη ο σεισμός έχουν πραγματοποιηθεί 104 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο από Drone και όχι μαχητικά.

Υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας με παράνομη ΝΟΤΑΜ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε το MEGA, έχει δεσμευτεί για αύριο, Πέμπτη περιοχή δυτικά της Λέσβου για αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας.

Την Τρίτη είχε εκδοθεί NOTAM για άλλη άσκηση στο κέντρο του Αιγαίου. 

Επίσης σύμφωνα με το MEGA, υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες στην Ευρώπη για αποσταθεροποίηση της Τουρκίας μετά τους σεισμούς και γι’ αυτό τον λόγο οι Γάλλοι στέλνουν το «Σαρλ Ντε Γκωλ» στη Μεσόγειο και έχουν δεσμεύσει τέσσερις περιοχές.

Αυτή η κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένα μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις επόμενες κινήσεις του.