Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ στην Τουρκία, με τη χώρα να ανακοινώνει επίσημα σήμερα ότι ξεπερνούν τους 30.000. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ανέφερε πως οι διασωθέντες είναι πλέον περισσότεροι από 8.000 και ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα για την αποστολή των διασωστικών συνεργείων.
Ωστόσο φαίνεται πως τα δεινά της γειτονικής χώρας ίσως να επεκταθούν και στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι σεισμολόγοι ανά τον κόσμο μιλούν ανοιχτά και ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο ενός επερχόμενου ισχυρού σεισμού στην Πόλη, λέγοντας πως αποτελεί θέμα χρόνου.
«Το ερώτημα δεν είναι ‘εάν’ αλλά ‘πότε’»
Την έντονη ανησυχία τους για το χτύπημα ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη εκφράζουν και οι Τούρκοι σεισμολόγοι. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για τα Ρίχτερ αυτού ανέρχονται σε μέχρι και πάνω από 7 έως και 7,2.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν μιλήσει και προειδοποιήσει για έναν μεγάλο σεισμό. Από τον τελευταίο σεισμό του ’99 είχαν δώσει μια τριακονταετία για τον επόμενο μεγάλο σεισμό.
Σε αυτό το κλίμα, οι Αρχές της Κωνσταντινούπολης προσπαθούν να διορθώσουν τις παθογένειες των κτιρίων, ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται να είναι χρονοβόρο.
Οι καταστροφικοί σεισμοί που χτύπησαν την Τουρκία, φαίνεται ότι θα πάνε πιο πίσω τις προεδρικές εκλογές, με το κυβερνών κόμμα να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
«Δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο χτύπημα»
Η Τουρκία στέκεται πάνω σε δύο ρήγματα, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, γι’ αυτό και ως χώρα δίνει συχνότερα σεισμούς.
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις των γεωλόγων ανά τον κόσμο η Κωνταντινούπολη θα πέσει θύμα σεισμικής δόνησης άνω των 7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.
«Αν αυτό συμβεί θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και τα κτίρια της δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο χτύπημα», εξηγεί η Τζοάνα Φορ Γουόλκερ, καθηγήτρια της γεωλογίας των σεισμών και του περιορισμού του ρίσκου της καταστροφής στο ινστιτούτο Institute for Risk & Disaster Reduction στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, δήλωσε πως η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι κάτι που αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των σεισμολόγων εδώ και χρόνια, και αποτελεί «κοινό μυστικό».
Εξήγησε πως «υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί στο πρόσφατο παρελθόν και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη»