Το όνομα του Σαλάχ Αμπτεσλάμ επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την ανάληψη της υπεράσπισης της Εύας Καϊλή από το δικηγόρο του, Σβεν Μερί. Ο Μερί, είναι γνωστός ως «δικηγόρος του διαβόλου» εξαιτίας πελατών του, όπως ο Φουάντ Μπελκατσέμ, που στρατολογούσε νεαρούς άνδρες για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος αλλά κυρίως του Αμπντεσλάμ, που σόκαρε τη παγκόσμια κοινότητα τον Νοέμβριο του 2015.
Ποιός ήταν ο Σαλάχ Αμπτεσλάμ;
Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, με καταγωγή από το Μαρόκο, μεγάλωσε στο Μόλενμπεκ, μια συνοικία των Βρυξελλών, όπου και ριζοσπαστικοποιήθηκε, καθώς συμμετείχε σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών.
Υπό αυτό το πλαίσιο ενεπλάκη σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις τρομοκρατίας: στις επιθέσεις σε μπαρ, εστιατόρια, το εθνικό στάδιο ποδοσφαίρου και τον μουσικό χώρο Bataclan στις 13 Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, αυτές της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς και στην αποτυχημένη επίθεση στο τραίνο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι τον Αύγουστο του 2015.
Συνολικά, ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις στις οποίες συμμετείχε, ανέρχεται στους 130.
Η Δίκη
Τον περασμένο Ιούνιο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ως μόνος επιζών δράστης από την ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.
Η δίκη, που θεωρείται η μεγαλύτερη στη σύγχρονη γαλλικη ιστορία, είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2021.
Στην αρχή της δίκης ο Αμπντεσλάμ ήταν προκλητικός, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «στρατιώτη» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS).
Αργότερα ωστόσο, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα, ενώ η καταληκτική του φράση στο δικαστήριο ήταν πως «δεν ήταν δολοφόνος» και πως το να τον καταδικάσουν για φόνο θα ήταν «αδικία».
Υποστήριξε επίσης πως αποφάσισε να μην πυροδοτήσει το γιλέκο αυτοκτονίας του τη νύχτα της επίθεσης, όμως το δικαστήριο αποδέχθηκε στοιχεία ότι το γιλέκο αυτοκτονίας ήταν ελαττωματικό, και ως εκ τούτου δεν δέχθηκε πως ο Αμπτεσλάμ άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή.
Η ισόβια ποινή του σημαίνει ότι υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα αποφυλάκισης μετά από 30 χρόνια. Είναι η πιο αυστηρή ποινή για τους εγκληματίες στη Γαλλία και σπάνια επιβάλλεται από τα δικαστήρια της χώρας.