Το ότι ο νέος Νόμος για τα Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ, είχε συνταχθεί κατά τρόπο που θα δημιουργούσε διοικητικά και νομικά προβλήματα, είχε επισημανθεί και σχολιαστεί εκτενώς, αρκετούς μήνες πριν την ψήφιση του.
Κανείς όμως δεν φανταζόταν το μέγεθος του αδιεξόδου. Σήμερα, σε ευρύτερη προεκλογική περίοδο, τρία πανεπιστήμια της χώρας δεν μπορούν να εκλέξουν διοικήσεις και σύντομα μένουν ακυβέρνητα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν ούτε να πληρώσουν μισθούς.
Οι εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων των 3 αυτών ΑΕΙ (Αιγαίου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας) έγιναν προ τετραμήνου. Να υπενθυμίσουμε ότι με τον νέο Νόμο Πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, για την συγκρότηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ εκλέγονται έξι εσωτερικά μέλη από τους καθηγητές τους, τα οποία στην συνέχεια επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί διαλέγουν τον πρύτανη μεταξύ των έξι πρώτων εκλεγμένων εσωτερικών μελών τους.
Στα παραπάνω, το διοικητικό «κενό» δημιουργήθηκε, καθώς ο νόμος δεν δίνει καμία νομοθετική ευελιξία στην περίπτωση ισοψηφίας (3-3) δυο αντιπαρατιθέμενων «ομάδων» μεταξύ των 6 εσωτερικών εκλεγμένων μελών τους. Πιθανότατα δε, κανείς δεν είχε σκεφτεί στην διάρκεια σύνταξης του νόμου, την πιθανότητα …ισοψηφίας. Και κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί στα εκλεκτορικά σώματα όλων των συλλογικών οργάνων προβλέπεται πάντοτε περιττός αριθμός μελών και όχι άρτιος.
Έτσι, στα πανεπιστήμια αυτά, οι δυο ομάδες των «3» δεν συμφωνούν στην ταυτότητα των εξωτερικών μελών που θα διαλέξουν και η ψήφος των οποίων θα καθορίσει την επιλογή πρύτανη. Κατ’ επέκταση, ως σήμερα δεν εκλέγουν νέα διοίκηση.
Και αφού φτάσαμε εδώ, το υπουργείο Παιδείας αναζητάει τώρα τρόπο να «τιμωρήσει» τα 3 ΑΕΙ που δεν εφάρμοσαν με επιτυχία τον νέο Νόμο του και αρνείται να τους δώσει παρατάσεις θητειών.
Η λύση που επελέγη μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες, ήταν να επισκεφθούν τα τρία πανεπιστήμια ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Παιδείας και να τους …εκφοβίσουν, αναφέροντας ότι αν δεν τα «βρουν» μεταξύ τους σύντομα θα μείνουν χωρίς διοικήσεις.
Η μέθοδος αυτή δεν έπιασε. Οι ομάδες των εκλεγμένων μελών των Συμβουλίων και πάλι δεν τα βρήκαν. Μην έχοντας άλλη λύση, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να κηρύξει τις εκλογές στα 3 ΑΕΙ άγονες.
Η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται στον Νόμο. Θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να νομοθετήσει ξανά.
Και τα 6 εσωτερικά μέλη των 3 ΑΕΙ που ήδη εξελέγησαν; Μπορεί κάποιος να τα καταργήσει έτσι; Και τις νέες εκλογές; Ποιος θα τις κάνει; Και ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών; Απαιτούνται πολλοί μήνες. Κάποιοι που ήδη έχουν εκλεγεί είναι πιθανόν να έχουν πρόβλημα ηλικίας εάν η θητεία τους ξεκινήσει από το επόμενο εξάμηνο και να μην μπορούν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα…
Η επόμενη πράξη είναι βέβαιο ότι θα παιχτεί στα δικαστήρια καθώς ακούγεται ότι συντάσσονται ήδη προσφυγές κατά των αρμοδίων.
Επιπλέον, ακολουθούν εκλογές στα δέκα μεγαλύτερα πανεπιστήμια (πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), στα οποία και αν προκύψει ένα αντίστοιχο πρόβλημα, θα χτυπήσει διοικητικός «συναγερμός» στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Σ αυτό το αδιέξοδο το υπουργείο Παιδείας μοιάζει να έχει μια μόνο λύση: να παρατείνει τις θητείες (για 3 η φορά) των πρυτανικών αρχών των τριών ΑΕΙ και να αλλάξει τον νόμο του ορίζοντας ότι στο μέλλον για όλα τα πανεπιστήμια, το Συμβούλιο Διοίκησης θα απαρτίζεται πλέον από 9 μέλη: 5 εσωτερικά και 4 εξωτερικά.
Θα παραδεχτεί βέβαια έτσι ένα λάθος του, αλλά έτσι θα κρύψει ένα μεγαλύτερο: την απόφαση ο πρύτανης να επιλέγεται, κατά πλειοψηφία, από το Συμβούλιο Διοίκησης και είναι υποχρεωτικά ένας ή μία από τα εσωτερικά μέλη του…