Μια εισπνεόμενη σκόνη που «επενδύει» τους αεραγωγούς με ένα προστατευτικό τζελ απέτρεψε τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 σε ποντίκια και μαϊμούδες. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η νέα… εισπνεόμενη προσέγγιση που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Nature Materials» θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ενάντια σε όλες τις παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών που μπορεί να αναδυθούν και να διαφύγουν από τα εμβόλια.
Ενας «φραγμός» στον ιό
Τα εμβόλια για την COVID-19 έχουν αποδειχθεί σωτήρια στον έλεγχο της πανδημίας του SARS-CoV-2, ωστόσο καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται απαιτούνται και άλλες λύσεις που θα υψώσουν παράλληλη «ασπίδα» ενάντια στον ιό. Ο καθηγητής του Τμήματος Μοριακών Βιοϊατρικών Επιστημών στο Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Κε Τσενγκ και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν «φραγμό» στους αεραγωγούς ο οποίος θα μπλοκάρει παροδικά τον ιό από το να μολύνει τα κύτταρα. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε, κατά τους ερευνητές, να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις νέες παραλλαγές του ιού ενόσω αναπτύσσονται νέα εμβόλια ή επικαιροποιούνται τα υπάρχοντα.
Στρώμα από τζελ σε μύτη και πνεύμονες
Αρχικώς η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια σκόνη από μικροσωματίδια πολυμερών και ζελατίνης. Οταν η σκόνη αυτή εισπνευσθεί, εισάγεται στη βλεννώδη επένδυση της μύτης και των πνευμόνων και διογκώνεται ώστε να σχηματίσει ένα στρώμα από γέλη που αποτρέπει την είσοδο του ιού στα κύτταρα.
Αποτελεσματικότητα 75% χωρίς παρενέργειες
Οταν η εισπνεόμενη αυτή σκόνη δοκιμάστηκε σε ποντίκια, τα σωματίδια που την απαρτίζουν παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στους πνεύμονες των ζώων επί οκτώ ώρες αποτρέποντας τον SARS-CoV-2 από το να προκαλέσει λοίμωξη με αποτελεσματικότητα ως και 75% και χωρίς να εμφανιστούν παρενέργειες.
Σε δεύτερη φάση οι επιστήμονες χορήγησαν τη σκόνη σε έξι αφρικανικές πράσινες μαϊμούδες μέσω μιας συσκευής εισπνοής. Οκτώ ώρες αργότερα εισήχθη στον οργανισμό των ζώων μέσω της μύτης ή απευθείας στους πνεύμονες είτε το αρχικό στέλεχος του ιού είτε το στέλεχος Δέλτα.
Ως και 300 φορές χαμηλότερο ιικό φορτίο
Εξετάσεις που διεξήχθησαν επανειλημμένως επί μία εβδομάδα αποκάλυψαν ότι το ιικό φορτίο στις μαϊμούδες που είχαν λάβει τη σκόνη ήταν 50 ως και 300 φορές χαμηλότερο σε σύγκριση με τα ζώα της ομάδας ελέγχου τα οποία δεν έλαβαν τη σκόνη προτού μολυνθούν με τον ιό.
Το στρώμα της γέλης που «έντυσε» την αναπνευστική οδό δεν φάνηκε να εμποδίζει την αναπνοή ή να προκαλεί άλλα προβλήματα.
Προς δοκιμές σε ανθρώπους
Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε διαδικασία αίτησης στην αρμόδια αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση διεξαγωγής κλινικών δοκιμών της σκόνης σε ανθρώπους. Θα μπορούσε να χορηγείται με τον ίδιο τύπο συσκευής εισπνοών που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με άσθμα, σημείωσαν οι επιστήμονες.
Προστασία σε χώρους με συνωστισμό
Αν εγκριθεί, η εισπνεόμενη σκόνη θα μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη προστασία σε άτομα που πρόκειται να βρεθούν σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός όπως το σούπερ-μάρκετ ή το αεροπλάνο, σημείωσε ο καθηγητής Τσενγκ. «Ακόμη και με μάσκα υψηλής προστασίας ο ιός μπορεί κάποιες φορές να βρει τον δρόμο ώστε να ‘τρυπώσει’ στον οργανισμό, οπότε η σκόνη που αναπτύξαμε θα προσφέρει μια επιπλέον ‘ασπίδα’ προστασίας».
Για διαφορετικούς εν δυνάμει πανδημικούς ιούς του αναπνευστικού
Οι ερευνητές είδαν επίσης, στο πλαίσιο άλλου πειράματος, ότι η εισπνεόμενη σκόνη απέτρεψε τη μόλυνση ποντικιών με τον ιό της γρίπης καθώς και με ιούς που προκαλούν πνευμονία, γεγονός που μαρτυρεί ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ενάντια σε διαφορετικούς εν δυνάμει πανδημικούς ιούς του αναπνευστικού συστήματος, κατέληξε ο δρ Τσενγκ.