Την ημερομηνία των εκλογών προσπαθούν να μαντέψουν όλοι αυτή την περίοδο, άλλοι βάζοντας στοιχήματα και άλλοι ερμηνεύοντας… χρησμούς. Το σίγουρο είναι ότι άπαντες κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς ασχέτως με το ποια Κυριακή έχει κυκλώσει ο καθένας στο ημερολόγιό του.
Οι επόμενες κάλπες πάντως κρύβουν και μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς που μπορεί μεν να μην λαμβάνονται υπόψιν στον σχεδιασμό των επιτελείων αλλά αποκτούν την δική τους ιστορική αξία.
Για πρώτη φορά μετά το 1993, θα συγκρουστούν ένας νυν και ένας πρώην πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας που διεκδικεί εκ νέου την πρωθυπουργία της χώρας, εφόσον πετύχει το στόχο του, θα μπει σε ένα «κλειστό κλαμπ» πολιτικών που από την Μεταπολίτευση και μετά υπάρχει μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ας δούμε τα δεδομένα:
Ο Ανδρέας Παπανδρέου περνάει τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου για πρώτη φορά το 1981. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κερδίζει ξανά το 1985, όχι όμως και το 1989 που χάνει από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει στις 9 Σεπτεμβρίου του 1993 και η χώρα οδηγείται στις κάλπες στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Οι εκλογές κερδίζονται με ευρεία πλειοψηφία (46,88%) από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος επιστρέφει στην εξουσία και σχηματίζει την τρίτη και τελευταία κυβέρνησή του. Έτσι, έγινε ο μοναδικός πρωθυπουργός που από το 1974 και μετά επανέρχεται στο αξίωμά του μετά από εκλογική ήττα.
Αυτό το επίτευγμα λοιπόν φιλοδοξεί να επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2015 ως το 2019 όταν και ηττήθηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου από τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προάγγελος φυσικά της ήττας ήταν οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 όταν η Ν.Δ. είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα.
Κανείς δεν συνέχισε μετά από ήττα
Αξίζει να σημειωθεί πως το επίτευγμα Παπανδρέου δεν έτυχε να επαναληφθεί καθότι οι πρωθυπουργοί που έχαναν τις εκλογές υπέβαλαν την παραίτησή τους και δεν διεκδικούσαν εκ νέου την ηγεσία των κομμάτων τους. Ο Κώστας Σημίτης μετά τις εκλογικές νίκες το 1996 και το 2000 δεν επιχείρησε, όπως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, να διεκδικήσει νέα θητεία και παραιτήθηκε στις αρχές του 2004 από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας πρωθυπουργός ως τη λήξη της θητείας του.
Ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε επίσης από την ηγεσία της Ν.Δ. μετά την ήττα στις εκλογές του 2009 και δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα με τον Αντώνη Σαμαρά να τον διαδέχεται στην ηγεσία της συντηρητικής παράταξης. Ο Σαμαράς με τη σειρά του εκλέγεται πρωθυπουργός το 2012 και μετά την ήττα από τον Αλέξη Τσίπρα το 2015 και την επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα, αποχωρεί από την ηγεσία της ΝΔ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μοναδικός εκλεγμένος πρωθυπουργός -και μάλιστα με το υψηλό 44%- που εξαιτίας των συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα, δεν διεκδίκησε καν την επανεκλογή του, αφού τον Νοέμβριο του 2011 παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού και τον Μάρτιο του 2012 αποχώρησε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και η απόπειρα με το ΚΙΔΗΣΟ το 2015, δείχνει πως η επιστροφή ενός πρωθυπουργού δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα.