Με χιλιάδες κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια σε δεκάδες πόλεις στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό της Δευτέρας, αξιωματούχοι λένε ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι τα τοπία των δρόμων σε αυτές τις πληγείσες περιοχές να μοιάζουν με τον παλιό τους εαυτό.
Η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει πολύ, ίσως τουλάχιστον μια δεκαετία, δήλωσε την Πέμπτη ο Kevin McCue, μέλος της Αυστραλιανής Εταιρείας Σεισμών Μηχανικών.
«Η Τουρκία έχει καλό χάρτη κινδύνου και οικοδομικούς κώδικες, αλλά δεν τους έχει ακολουθήσει», είπε ο McCue στους New York Times, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που κατέρρευσαν πολλά κτίρια τη Δευτέρα αποκάλυψε την κακή πρόσφυση των δομικών υλικών και τα μη ασφαλή δομικά στοιχεία.
Αφού καθαρίσουν τα συντρίμμια στις πληγείσες περιοχές, οι υπάλληλοι πρέπει να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις στα κτίρια που παραμένουν όρθια. Από την Πέμπτη, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν στη βορειοδυτική Συρία και σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να μείνουν ακόμη μέρες ή εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η εκκαθάριση και η ανοικοδόμηση.
Ενώ τα κτίρια που δεν κατέρρευσαν μπορεί να φαίνονται ωραία με γυμνό μάτι, η δομική τους ακεραιότητα μπορεί να έχει καταστραφεί. Κάποια από αυτά τα κτίρια θα πρέπει να γκρεμιστούν. Αυτή η διαδικασία από μόνη της μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Ο καταστροφικός σεισμός του Μεξικού
Η Πόλη του Μεξικού είναι ένα παράδειγμα πόλης που κατάφερε να ανοικοδομηθεί με επιτυχία μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Ένας σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών έπληξε την πόλη το 1985, σκοτώνοντας σχεδόν 10.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας άλλους 100.000. Σχεδόν ένα εκατομμύριο κτίρια επλήγησαν, προκαλώντας ζημιές έως και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αξιωματούχοι στο Μεξικό παρείχαν ελάχιστες οδηγίες για τη σεισμική προστασία. Εβδομάδες μετά τον σεισμό του 1985, η χώρα άρχισε να αυστηροποιεί τους οικοδομικούς κώδικες για να αντιμετωπίσει την ακεραιότητα της δομής. Το κτίριο εκεί κωδικοποιεί πλέον μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο .
Μετά από αυτόν τον σεισμό, ομάδες από το Εθνικό Γραφείο Προτύπων των ΗΠΑ και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ταξίδεψαν στο Μεξικό για να εκτιμήσουν τις δομικές ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή.
Άλλες χώρες δεν είχαν την τύχη να έχουν μια ομάδα ειδικών μετά τον σεισμό σε ετοιμότητα τόσο γρήγορα, ή τους πόρους για ανοικοδόμηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Αϊτή, η οποία υπέστη σεισμό μεγέθους 7,0 Ρίχτερ το 2010 που σκότωσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και κατέστρεψε σχεδόν όλες τις κατασκευές στο επίκεντρο του σεισμού.
Το Λος Άντζελες είχε επίσης μια επιτυχημένη και σχετικά γρήγορη ανάκαμψη μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ το 1994. Ο σεισμός σκότωσε 60 ανθρώπους και τραυμάτισε 7.000, ενώ εκτόπισε άλλους 20.000.
Οι ειδικοί υπολόγισαν τη ζημιά στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η πόλη έλαβε τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ανοικοδόμηση από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις. Αυτή η ένεση χρημάτων βοήθησε επίσης στην αποκατάσταση της οικονομίας της πόλης παρέχοντας προσωρινές θέσεις εργασίας. Η ανεργία τον μήνα μετά τον σεισμό μειώθηκε στο 9,7% από 11%.