Η Εκκλησία της Αγγλίας θα εξετάσει τη χρήση όρων ουδέτερου φύλου για να αναφέρεται στον Θεό στις προσευχές.
Το θέμα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη παγκόσμια τάση σχετικά με την χρήση αντωνυμιών που μπορεί να προκαλεί προσβολή ή αναστάτωση σε όσους δεν ταυτίζονται με το φύλο που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.
«Οι Χριστιανοί έχουν αναγνωρίσει από την αρχαιότητα ότι ο Θεός δεν είναι ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό», δήλωσε εκπρόσωπος της Εκκλησίας. «Ωστόσο η ποικιλία των τρόπων απεύθυνσης και περιγραφής του Θεού που βρίσκεται στις γραφές δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στη λατρεία μας».
Βέβαια, πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν «απόλυτα σχέδια για κατάργηση ή ουσιαστική αναθεώρηση» των τρόπων λειτουργίας και ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές χωρίς «εκτεταμένη νομοθεσία».
Τα σχόλια ακολούθησαν ανταλλαγή απόψεων στη Γενική Σύνοδο, το κυβερνών σώμα της Εκκλησίας, όπου ένας ιερέας ρώτησε για την ανάπτυξη πιο περιεκτικής γλώσσας στις εξουσιοδοτημένες μορφές λατρείας και αναζήτησε επιλογές για όσους επιθυμούν να μιλήσουν για τον Θεό με «μη έμφυλο / ουδέτερο τρόπο».
Ο επίσκοπος Μάικλ Ιπγκρέιβ, αντιπρόεδρος της επιτροπής λειτουργιών της Εκκλησίας, είπε ότι η Εκκλησία «εξερευνούσε τη χρήση της έμφυλης γλώσσας σε σχέση με τον Θεό για αρκετά χρόνια».
Η συζήτηση είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Εκκλησίας, κεντρικής σημασίας σε έναν από τους παλαιότερους χριστιανικούς θεσμούς του κόσμου, να συμβαδίσει με τις ταχέως και συνεχώς εξελισσόμενες αντιλήψεις γύρω από το φύλο και τη σεξουαλικότητα τις τελευταίες δεκαετίες.
Το θρησκευτικό σώμα υπέβαλε τον περασμένο μήνα προτάσεις που έδειχναν ότι θα αρνηθεί να επιτρέψει σε ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν στις εκκλησίες του, αλλά είπε ότι οι ιερείς θα μπορούσαν να τα ευλογήσουν στην εκκλησία. Ζήτησε επίσης συγγνώμη από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ για την απόρριψη και την εχθρότητα που έχουν αντιμετωπίσει.
Η Επιτροπή Πίστης και Τάξης της Εκκλησίας –η οποία συμβουλεύει για τη θεολογία– θα συνεργαστεί με την επιτροπή λειτουργιών για να εξετάσουν τα ερωτήματα σχετικά με τους όρους φύλου, είπε ο εκπρόσωπος.