Η πολιτική σκοπιμότητα, με τον μανδύα των συνταγματικών και δημοκρατικών ανησυχιών, καθόρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της διάταξης για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη και πλέον τα πολιτικά στοιχήματα θα πλασαριστούν εν όψει της σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, ως προς την ανακήρυξη του κόμματος.
Με αφορμή τη συζήτηση και την αντιπαράθεση της Τετάρτης στη Βουλή προστέθηκε άλλο ένα στοιχείο στην ήδη τεταμένη προεκλογική ατμόσφαιρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι θα επιχειρήσει την δολιοφθορά της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία, προκειμένου να υπονομεύσει κάθε δυνατότητα επίτευξης της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ. Κομβικής σημασίας παράμετρος ως προς αυτό είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς όσο μικρότερο είναι αυτό, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτείται ώστε το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει τις 151 έδρες.
Υπό αυτήν την έννοια, ο σαφής υπαινιγμός του Μάκη Βορίδη ενόχλησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα όταν ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Μήπως θέλετε να κατέβει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή και δεν μας το λέτε;».
Τα κρυφά μέτωπα στην προεκλογική αρρένα
Η ουσία είναι ότι, με άγνωστο ακόμη τον χρόνο των εκλογών, πολλά θα κριθούν όχι μόνο στο πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων και των αρχηγών τους, αλλά και σε άλλα, όχι και τόσο φανερά μέτωπα. Η προσοχή θα είναι στραμμένη και στις επιδόσεις των μικρών κομμάτων, τα οποία εν όψει απλής αναλογικής ευελπιστούν σε μία είσοδο στη Βουλή, με κρίσιμο ωστόσο στοιχείο το αν θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν το 3% στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, από την οποία θα κριθεί αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και αν αυτή θα είναι αυτοδύναμη.
Υπό αυτό το πρίσμα, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές και με την εκκρεμότητα της υποψηφιότητας του κόμματος Κασιδιάρη ανοιχτή, το ενδιαφέρον θα στραφεί σε ένα σημείο που μέχρι στιγμής δεν έχει αναδειχθεί.
Αυτό θα είναι αν θα εμφανιστεί κάποια δυναμική (μη ορατή αυτή τη στιγμή) στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ (Τζήμερος-Κρανιδιώτης, Εμφιετζόγλου, κ.ά.), αλλά και το αν θα κατορθώσει να μπει στη βουλή το ΜεΡΑ25. Στις εκλογές του 2019 το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη είχε συγκεντρώσει 3,44% και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστά οριακά χαμηλότερα από το 3%. Συνεπώς οι εκπλήξεις μπορεί να εμφανιστούν σε πεδία που δεν έχουν μέχρι στιγμής φανερωθεί.