Την νέα ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μεταναστευτικό, έπειτα από τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλά κράτη-μέλη το 2023 και 2024, προωθεί ο πρόεδρος του EPP Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
Στόχος γερμανού επικεφαλής των ευρωπαίων κεντροδεξιών είναι να τεθούν υπό συζήτηση και να συμπεριληφθούν στις αποφάσεις του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τρία σημεία:
α) Να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών και των επαναπατρισμών, με ενίσχυση της Frontex και αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής (readmission agreements). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βέμπερ σε συνάντησή του με δημοσιογράφους την Δευτέρα το απόγευμα, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, τον προηγούμενο χρόνο έπρεπε να έχουν εγκαταλείψει την ΕΕ 340.000 μετανάστες και από αυτούς μόνον οι 40.000 επαναπατρίστηκαν ή επέστρεψαν.
β) Να έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια η Επιτροπή να χρηματοδοτεί την κατασκευή συνοριακών υποδομών στα εξωτερικά σύνορα, όπως για παράδειγμα φράχτες
γ) Να συμφωνηθεί, να εγκριθεί και να εφαρμοστεί ένας κώδικας συμπεριφοράς (code of conduct) για τις ΜΚΟ οι οποίες αναλαμβάνουν και εκτελούν την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, διότι πολλές φορές υποκαθιστούν τον ρόλο των κρατικών μηχανισμών.
Κατά τον κ. Βέμπερ οι τρεις αυτές προτεραιότητες θα ήταν ευχής έργο να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο, όπως όμως σημειώνει, «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε κάποια λύση ακόμη».
Καθοριστική παράμετρος όμως ως προς αυτά εκτιμά ότι είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει μεταναστευτικές ροές εκατομμυρίων και έχει διαμορφώσει μία εντελώς διαφορετική αντίληψη ως προς το θέμα της μετανάστευσης και της ανάγκης κοινών πολιτικών σε πολλά από τα κράτη μέλη, τα οποία έως και πρόσφατα δεν αντιμετώπιζαν το ζήτημα ως προτεραιότητα.
Εν όψει εξάλλου ευρύτερων πολιτικοκοινωνικών ανακατατάξεων και αναδιατάξεων και εν αναμονή της διαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών στα επί μέρους κράτη μέλη και την ΕΕ γενικότερα, η κινητικότητα στο ΕΛΚ είναι έντονη. Κατά πληροφορίες, η ηγεσία του κόμματος εντείνει τις επαφές με τους κατά τόπους εκπροσώπους του και αναζητεί τρόπους προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες και με αφορμή τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης Μελόνι στην Ιταλία, στο ΕΛΚ εξετάζουν και την τροποποίηση των κριτηρίων για την ένταξη ενός κόμματος στις τάξεις του. Όπως διαφαίνεται, οι βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται είναι:
- Να είναι ένα κόμμα ανεπιφύλακτα υπέρ της ΕΕ
- Να συντάσσεται στο πλευρό της Ουκρανίας και
- Να προωθεί και να διαφυλάττει το κράτος δικαίου