Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Christina Macfarlane έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και καθώς μιλούσε ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στις οθόνες του CNN η εικόνα ενός Τούρκου και ενός Έλληνα διασώστη να σώζουν ένα νεαρό κορίτσι στην επαρχία Χατάι.. Η εικόνα συγκλονιστική: «Τη βλέπουμε», είπε η Christina «στους δέκτες μας αυτή τη στιγμή. Και όπως λέτε, είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή τα έθνη να παραμερίσουν τις διαφορές τους ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν αυτούς που το χρειάζονται απεγνωσμένα».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μια φορά: «Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας πολιτικά, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό». Κατά τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει μια έντονη εκδήλωση συμπόνιας και καλής θέλησης προς την Τουρκία, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό όταν αντικρίζεις τέτοιου είδους εικόνες. Οι εικόνες που έβλεπαν εκείνη την ώρα οι τηλεθεατές του CNN ήταν πολύ δυνατές, τόσο που όπως είπε ο κ. Μητυσοτάκης «χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας».
***
Ανάρτηση Πρωθυπουργού στα τούρκικα: Χτίζονται γέφυρες
Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, λίγο αργότερα, σε ανάρτησή του στα… τούρκικα έγραψε: «Τέτοιες στιγμές πιστεύω ότι υπάρχει μια έντονη εκδήλωση συμπόνιας και καλής θέλησης προς την Τουρκία, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό όταν αντικρίζεις τέτοιου είδους εικόνες. Εν τέλει, δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο ισχυρή εικόνα από αυτή -ίσως την έχετε δείξει- ενός Έλληνα διασώστη και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες που, στο τέλος της ημέρας, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας.
İçimizi acıyla dolduran görüntüleri, bizi umutla dolduran görüntüler takip ediyor. Kurtarma ekiplerinin insanüstü çabalarına tek kelimeyle saygı duyuyoruz. Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar. Yaptıkları için onlara minnettarız. pic.twitter.com/5qBOjuUznC
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 7, 2023
***
Οι Έλληνες διασώστες και η 7χρονη Φατμά
Τι όμως συνέβη στη Χατάϊ και μας συγκλόνισε Έπιασαν αμέσως δουλειά οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ. ‘Αρχισαν να σώζουν ζωές. Έδωσαν και μια μάχη για τον απεγκλωβισμό μιας οικογένειας στη Χατάι (Αλεξανδρέττα).. Κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον 50χρονο πατέρα, και επί ώρα έδιναν μάχη για να απεγκλωβίσουν την 7χρονη κόρη του, στη Φατμά, που όμως δεν τα κατάφερε. Η επιμονή των πυροσβεστών είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρουν να σώσουν την αδελφή της Φατμά: Όταν ανέσυραν νεκρή την Φατμά, δεν αποχώρησαν, παρά τις πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άλλο μέλος της οικογένειας στα συντρίμμια. Τελικά, αρχικά ένας πυροσβέστης και στη συνέχεια άλλοι δύο, κατάφεραν να προσεγγίσουν την αδελφούλα της Φατμά και να την ανασύρουν ζωντανή. Οι πυροσβέστες σχεδόν δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, συγκινημένοι από τη νίκη που είχαν καταφέρει κόντρα στο θάνατο και την ανείπωτη καταστροφή. Ήταν το θαύμα της Χατάϊ.
***
Ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον με εθνική σημασία
Θα σας ταξιδεύσω σήμερα στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα στο ιστορικό πανεπιστήμιο Georgetown όπου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ένα δείπνο, προς τιμή του Ελληνο-Αμερικάνου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Άγγελου Τσακόπουλου από τις Ρίζες της Αρκαδίας και το Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Τι το ξεχωριστό θα πείτε ότι είχε αυτό το δείπνο;
Πρώτα από όλα η συμμετοχή: Παραβρέθηκαν η επίτιμη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, George Tsounis, ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Maryland, Chris Van Hollen,, ο Ανώτατος Δικαστής, Anthony Kennedy, η Αναπληρώτρια Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου και ο Τάσος Ζαμπάς, ο Έλληνας πρόσφυγας από τη Μόρφου που μεγάλωσε δίπλα στον Γερουσιαστή Bob Menendez στο Union City του New Jersey, και τον γνώρισε στο πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της τουρκικής επιθετικότητας, ο Έντυ Ζεμενίδης και η υπερ-δραστήρια και πολύ αποτελεσματική Ελληνίδα πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου καθώς και πολλοί Αμερικανοί βουλευτές.
Δεύτερον ποιοι απηύθυναν χαιρετισμό: Διαβάστηκε χαιρετισμός της Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Kamalla Harris, και προβλήθηκε βίντο-μήνυμα του πρ. Προέδρου Bill Clinton και της συζύγου του Hillary Clinton. Χαιρετισμό απεύθυνε και ολόκληρη πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
Τρίτον: Αυτή η υπερ-εκπροσώπηση της αμερικανικής ηγεσίας σε μια ελληνική εκδήλωση, στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, αντανακλά, όπως ειπώθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη το κύρος, τον σεβασμό και την ακτινοβολία όλων των Ελλήνων της Αμερικής, που αποτελούν και το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο.
***
Ο ύμνος του ΕΑΜ, η λαοκρατία και η συζήτηση στη ΒουλήΚαι ξαφνικά στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα επιδόματα των στρατιωτικών (ένα νομοσχέδιο το οποίο υπό διαφορετικάς συνθήκας, δηλαδή εάν δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν απήχε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες, θα είχε ψηφιστεί από όλα τα κόμματα) υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για όλα τα θέματα (αφού ήταν πρόβα προεκλογικών λόγων) περιλαμβανομένου και του ύμνου του… ΕΑΜ. Τώρα, πιθανόν να πείτε, πώς θυμήθηκαν το ΕΑΜ και τον ύμνο του σε ένα νομοσχέδιο για τα επιδόματα των στρατιωτικών; Τον συγκεκριμένο ύμνο σε διασκευή, είχε επιλέξει όπως ενθυμείστε, ο Αλέξης Τσίπρας, ως εισαγωγικό «τραγούδι» στην ομιλία του την Παρασκευή στην Πάτρα.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, να διαλέξει άλλη μουσική εισαγωγή στις ομιλίες του από τον ύμνο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση: «επιμένετε να μας θυμίζετε τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τους εμφύλιους διχασμούς».
Να σημειώσω ότι ο Ύμνος του ΕΑΜ (ή αλλιώς «Τρία Γράμματα») είναι ένα αντάρτικο τραγούδι, που έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου του 1946-1949. Η μουσική του τραγουδιού πάρθηκε από το ρωσικό παραδοσιακό τραγούδια Katyusha, σε σύνθεση Ματβέι Μπλάντερ. Οι στίχοι που είχε γράψει ο Μιχαήλ Ισακόφσκι στο πρωτότυπο δεν μεταφράστηκαν, αλλά προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των ανταρτών. Το κομμάτι είναι γραμμένο για το ΕΑΜ, εξυμνώντας, παράλληλα, τη δράση του και αναφέρεται στην λαοκρατία.
Τι απάντησε ο κ. Τσίπρας; Ό,τι η εθνική αντίσταση έχει αναγνωρισθεί από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 και ότι δεν διχάζει αλλά ενώνει. Κάλεσε δε τη Βουλή όλοι μαζί «να γιορτάσουμε στον Γοργοπόταμο».
***
Αεροπλάνο…. γηραιότερο του Πρωθυπουργού
Ο λόγος για την ΕΑΒ και την εγκατάλειψή της από τον ΣΥΡΙΖΑ (όταν ήταν κυβέρνηση). Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δόθηκαν από τον Καμμένο, όταν ήταν υπουργός Άμυνας 500 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση αεροσκαφών P-3 (ναυτικής συνεργασίας). Πρόκειται για αεροσκάφη παλιά γηρασμένα και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «εγώ είμαι 55 ετών και αυτά είναι μεγαλύτερα από μένα».
***
Η Τουρκία αρνήθηκε βοήθεια από την Κύπρο
Θα πρέπει να ξέρετε ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, η Ευρώπη ειδοποίησε τα κράτη μέλη, για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού πολιτικής προστασίας και κλήθηκαν να δηλώσουν ενδιαφέρον για παροχή βοήθειας. Η Κύπρος δήλωσε αμέσως ετοιμότητα για αποστολή ομάδας διάσωσης αποτελούμενη από 21 άτομα και το βράδυ η τουρκική πλευρά απάντησε ότι ευχαριστεί αλλά δεν αποδέχονται βοήθεια»
***
Όταν σε αντιτορπιλικό υπογράφεται «κοινό όραμα»
Στο εμβληματικό πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού Diamond D34, στο λιμάνι του Πόρτσμοθ οι υπουργοί Άμυνας Βρετανίας και Ελλάδας υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, που οι Βρετανοί δεν την ονομάζουν «αμυντική ή στρατιωτική», αλλά «διακήρυξη κοινού… οράματος» (Joint Vision Statement). Το Diamond D34 είναι το τρίτο κατά σειρά των εξαιρετικά ικανών αντιτορπιλικών Type 45 και ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία στον κόσμο. Η εν λόγω Διακήρυξη μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών με συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικών αλλά και επιτελικού προσωπικού. Επίσης, προβλέπει κοινές ασκήσεις, ενώ θα καθορίσει και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις
Οι Βρετανοί επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον υπουργό Άμυνας. Συμμετείχε στην επιθεώρηση τιμητικού αγήματος που έλαβε χώρα στο περίφημο Horse Guards Parade στο κέντρο του Λονδίνου. Εκεί, εκτός των άλλων, η βρετανική στρατιωτική μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού αποδίδοντας έτσι τιμές στον Έλληνα υπουργό.