Οι δομές που βρήκαμε στις έρευνες στα οικόπεδα της Κρήτης είναι πολύ μεγάλες, επισημαίνει ο Αριστοφάνης Στεφάτος διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ. «Είμαστε στο τέλος πλέον των ερευνών. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, γιατί περνάμε πάνω από περιοχές που δεν τις έχουμε ξανά χαρτογράφησει. Αν έχουνε μέσα φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ σημαντικό» προσθέτει μιλώντας στο podcast ΒΑΒΕΛ.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, προαναγγέλει τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στα δύο θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, σε έναν χρόνο από σήμερα.
Αναφέρεται στα οικονομικά οφέλη που θα έχει η οικονομία, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή του φυσικού αερίου, καθώς από τα κέρδη που θα προκύψουν ένα 40 έως και 60% ανάλογα με τη σύμβαση, θα επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Πολλά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη. Όπως επισημαίνει «εάν βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα, ουσιαστικά σημαίνει πολλές γεωτρήσεις, ουσιαστικά σημαίνει μία ολόκληρη αλυσίδα τροφοδοσίας. Μιλάμε για σωληνώσεις, μιλάμε για θέσεις εργασίας. Μία πλατφόρμα στη μέση της θάλασσας θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί εκατό και ίσως και περισσότερα άτομα 365 μέρες το χρόνο. Οι οποίοι πρέπει να φάνε, πρέπει να μετακινηθούν, έρχονται άλλες βάρδιες. Αμέσως δημιουργείται μία οικονομία, τοπική οικονομία, μία δευτερογενής οικονομία γύρω από αυτές τις δραστηριότητες οι οποίες δημιουργεί και προφανή οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Και πέρα από τις τοπικές κοινωνίες, σε επίπεδο εθνικό υπάρχουν πολλές συγγενείς βιομηχανίες οι οποίες νομίζω θα είναι πάρα πολύ χαρούμενες να δημιουργηθεί μία τέτοια οικονομική δραστηριότητα και να μπορέσουν να την υποστηρίξουν».
Ο ίδιος αναφέρεται και στο θέμα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, επισημαίνοντας ότι το εθνικό σχέδιο με τις εν δυνάμει περιοχές θα ολοκληρωθεί έως τον Μαίο. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της διαβούλευσης με τη βιομηχανία, αλλά και με τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται, ώστε να καταθέσουμε ένα σχέδιο και έχουμε παράλληλα ξεκινήσει και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», κατέληξε.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αριστοφάνη Στεφάτου διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων στο Podcast ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη