Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με την τρίτη δυναμική ημέρα απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στο αντιδημοφιλές σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64, αφού η κυβέρνηση αντιμετώπισε αποδοκιμασίες στο κοινοβούλιο καθώς άρχισε η συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά σε περισσότερες από 200 διαδηλώσεις στους δρόμους, σε όλη τη Γαλλία την Τρίτη, από πόλεις έως μικρές κωμοπόλεις. Τα τρένα και οι αστικές συγκοινωνίες θα υποστούν σοβαρή διακοπή και μία στις πέντε πτήσεις στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού θα ακυρωθεί. Ορισμένα σχολεία θα κλείσουν λόγω απεργίας των εκπαιδευτικών. Οι φοιτητές επίσης, έχουν αποκλείσει πολλά πανεπιστημιακά κτίρια σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η πλειονότητα των Γάλλων αποδοκιμάζει το σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 και να αυξήσει τον αριθμό των ετών που οι άνθρωποι πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για πλήρη σύνταξη. Η τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης, τα 62 έτη, είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο
Η κυβέρνηση του Μακρόν αντιμετώπισε ένα εξαγρειωμένο κοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας κατά την έναρξη της συζήτησης για τα σχέδια.
Οι κεντρώοι του Μακρόν βρίσκονται σε θέση αδυναμίας στο κοινοβούλιο από όταν έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Για να περάσουν το νομοσχέδιο για τις συντάξεις, αντιμετωπίζουν τεταμένες διαπραγματεύσεις ώστε να πείσουν το δεξιό κόμμα Les Républicains να τους στηρίξει. Χωρίς υποστήριξη από τη δεξιά, η κυβέρνηση θα μπορούσε θεωρητικά να καταφύγει σε αμφιλεγόμενες εκτελεστικές εξουσίες για να προωθήσει τα σχέδια χωρίς ψήφο. Αλλά, σύμφωνα με την Guardian, η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, θέλει να το αποφύγει αυτό, δεδομένων των περαιτέρω διαμαρτυριών που θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι τέτοιο.
«Οι νεότερες γενιές σας μισούν», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση μία βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η Rachel Keke, η οποία είναι η πρώτη καθαρίστρια που κάθισε στο κοινοβούλιο αφού κέρδισε μια έδρα για το La France Insoumise τον Ιούνιο, κέρδισε το χειροκρότημα της αριστεράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας της όπου κατηγόρησε τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι δεν είχαν ποτέ σωματική δουλειά και δεν καταλαβαίνουν πώς είναι «να ξυπνάς κάθε πρωί με μια πονεμένη πλάτη».
Ο Gabriel Attal, υπουργός δημοσίων υποθέσεων, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενεργεί για να σώσει το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα με τις επιλογές να είναι: τα σχέδια του Μακρόν ή η πιθανή «χρεοκοπία» του συστήματος.
Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι αρκετές από τις γυναίκες βουλευτές της είχαν λάβει ύποπτα μηνύματα στα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, «ότι το παιδί τους ήταν στο νοσοκομείο». Έκανε λόγο για ένα «αηδιαστικό» κόλπο με σκοπό οι βουλευτές της να φύγουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ σημπλήρωσε ότι είχε υποβάλει νομική καταγγελία στην αστυνομία, χωρίς όμως να αναφέρει ποιος μπορεί να ευθύνεται.
Η επόμενη μεγάλη μέρα διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.