Σεισμός στην Τουρκία: «Ζούμε την Αποκάλυψη»- Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί

Οι μαρτυρίες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία κόβουν την ανάσα - Ο τελευταίος απολογισμός των Αρχών για νεκρούς και τραυματίες.

Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους ενώ άφησε πίσω περισσότερους από 7.000 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη περιοχή από το 1939. Ακολούθησε δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 ρίχτερ.

Μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα

Κάτοικοι ορισμένων από τις πόλεις που επλήγησαν από τους σημερινούς σεισμούς περιέγραψαν το σοκ και τον φόβο να βιώσουν δύο τόσο μεγάλες σεισμικές δονήσεις σε τόσο κοντινό διάστημα.

Η Μελίσα Σαλμάν, η οποία μένει στο Καχραμανμάρας, το επίκεντρο του 2ου σεισμού, δήλωσε στο BBC ότι το να ζει σε μια σεισμογενή ζώνη σήμαινε ότι είχε συνηθίσει να «τραντάζεται», αλλά πως σήμερα ήταν «η πρώτη φορά που βιώσαμε κάτι τέτοιο».

«Πιστεύαμε ότι ήταν η αποκάλυψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χάλις Ακτεμούρ, κάτοικος του Ντιγιαρμπακίρ, ήταν μεταξύ των πρώτων που έφτασαν για βοήθεια στο σημείο μετά την κατάρρευση του πρώτου μεγάλου κτιρίου στην πόλη, όπου μαζί με άλλους συνέβαλαν να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα ερείπια.

«Καταφέραμε να σώσουμε τρεις ανθρώπους, αλλά δύο ήταν νεκροί», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «Μετά τον δεύτερο σεισμό, δεν μπορώ να πάω πουθενά. Σκέφτομαι ότι θα χρειαστούν ξανά τη βοήθειά μου.»

«Κανείς δεν τολμάει να πάει στο σπίτι»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Καρύδας, προπονητής GAZIANTEP, έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή.

«Ο περισσότερος κόσμος είναι στα αυτοκίνητά, του δε ρισκάρει κανείς να πάει στα σπίτια του. Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και με διάρκεια».

Όπως λέει ο ίδιος, θα περάσει τη δύσκολη νύχτα που έρχεται μέσα στο αυτοκίνητό του, αφού οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, ενώ δεν υπάρχει ρεύμα και φυσικό αέριο.

«Είδα τρία κτίρια που έχουν καταρρεύσει σε ακτίνα 8-10 χλμ. από την περιοχή που ζω. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Μέσα στη νύχτα υπήρχε ένας μεγάλος πανικός. Ήταν έντονη η ταλάντωση σε σημείο να θες να πιαστείς από κάπου για να ισορροπήσεις».

Ο επίσημος απολογισμός

Όπως γίνεται γνωστό από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων στην Τουρκία κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.121 νεκρούς και 7.634 τραυματίες σε επτά επαρχίες, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 2.900 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, τουλάχιστον 403 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος της Συρίας και 380 άλλοι σε τομείς ελεγχόμενες από τους αντάρτες. Πάνω από 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Καθώς κάποιες από τις επιρρεασμένες περιοχές δεν είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο, η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και προμήθειες έκτακτης ανάγκης είναι περιορισμένη.

Τα Λευκά Κράνη, μια ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στη Συρία, ζήτησαν επείγουσα βοήθεια.

Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ…

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά).

«Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη στη Ντιγιάρμπακιρ.

Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού, που έγινε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), κι είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Κακοκαιρία

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά πιτζάμες μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.

Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Σύμφωνα με τον τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι, 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αντιγιαμάν, ενώ έχουν καταρρεύσει κάπου εκατό κτίρια. Τουλάχιστον άλλοι 47 σκοτώθηκαν και ακόμη 600 τραυματίστηκαν στην Μαλάτια, κατά την AFAD.

Στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 80 νεκρούς, 600 τραυματίες και 581 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ προσφέρθηκαν αμέσως να στείλουν επίσης βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο, ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.