Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις δύο χώρες, καταγράφηκε μέχρι στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε σήμερα το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.
«Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία έχουν σαφώς καταγραφεί στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σεισμολόγος Τίνε Λάρσεν.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία οι Έλληνες σεισμολόγοι καθώς υπάρχει ανησυχία πως μια δόνηση τέτοιου μεγέθους μπορεί να «ξυνπνήσει» άλλα ενεργά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.
Λέκκας: «Δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο»
«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νότια Τουρκία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Ακόμη, σημείωσε ότι «είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές», ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.
Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.
Τσελέντης: «H σεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μήνες»
Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης μίλησε στο MEGA και δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.
«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», δήλωσε.