Προσπαθώ κι εγώ να καταλάβω τι είναι αυτό που ξέρει ο Τσίπρας για τον Ανδρουλάκη και δεν το λέει, πιθανόν γιατί δεν το ξέρει κι ας κάνει πως το ξέρει. Προσπαθώ επίσης να καταλάβω τι προσπαθεί να σκεφτεί ο Ανδρουλάκης για τον Μητσοτάκη που όμως δεν θα μπορέσει να το σκεφτεί γιατί πλέον ούτε ο Μητσοτάκης μπορεί να σκεφτεί την αυτοδυναμία.
Αλλά γιατί να περιμένω αφού ξέρω. Και το ξέρουν και οι τρεις τους πως το ξέρουμε: το μισό ΠΑΣΟΚ, στις δεύτερες εκλογές θα πάει με τον Μητσοτάκη, το άλλο μισό του μισού -παρά κάτι- με τον Τσίπρα, και τα ρέστα, πουθενά -με τον Ανδρουλάκη.
Τι σημασία έχει όμως τι ξέρω και τι ξέρουμε; Και τι σημαίνει αυτό που είπε ο Τσίπρας στο Ζάππειο, πως «το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι, έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του»; Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο χαρακτήρας της Μπερλίνας – το παιχνίδι που παίζαμε μικροί και που συνίσταται στο να ανακαλύψει η Μπερλίνα τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτήν διαβάζοντας όχι μόνο τις σκέψεις των άλλων αλλά και του ταχυδρόμου που τις μεταφέρει – παραμένει άγνωστος…
Όσο για το «διάβασμα» της σκέψης γενικά και κατά πόσο είναι εφικτό να συμβεί, ακόμα και για τους διορατικότερους μπλοφαδόρους, αντιγράφω μια παράγραφο της Ευγενίας Βάγια, από ένα βιβλίο που το περιμένω πώς και πώς:
«Η σκέψη χορεύει όταν είναι ολομόναχη. Αν ξαφνικά αντιληφθεί ένα ζευγάρι μάτια στο σκοτάδι, θα παγώσει. Ο εισβολέας δεν θα αντικρύσει ποτέ την μεγαλειώδη χορογραφία, ο χορός κάτω απ’ το αδιάκριτο βλέμμα θα χάσει σε πλαστικότητα, πλούτο και ελευθερία· η σκέψη τότε θα προσποιηθεί τον χορό. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο. Για όσο θα παραμένει πάνω μας το μάτι που ελέγχει, η προσποίηση είναι μια λύση, όμως η νεκροφάνεια θα έφερνε πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Από το άγριο κοπάδι της σκέψης, μόνο το δικό σου θηρίο μπορείς να εξημερώσεις, κι αυτό με δυσκολία, με καρτέρι και ξεμονάχιασμα: οι τεχνικές της εμπιστοσύνης είναι τεχνικές του κυνηγού.
Μπορείς άραγε να εμπιστευτείς τον εαυτό σου πέρα ως πέρα; Να του εκμαιεύσεις την αλήθεια και να ορκιστείς ότι δεν θα την ξεράσεις σε λάθος άνθρωπο;
Όχι μόνο να μη βλέπουν οι άλλοι τι σκέφτεσαι, αλλά κι εσύ ο ίδιος να μην βλέπεις. Η ίδια η ιερή γεννήτρια που παράγει φως, παράγει και συσκότιση.»
Αλλά τι να το κάνεις, στο θηριοτροφείο δεν σκέφτονται. Αντιδρούν.