Ιστορική σύνοδος ΕΕ – Ουκρανίας: Στο τραπέζι το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τομείς της δυνητικής συνεργασίας καθώς και η επερχόμενη ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και η ευρωπαϊκή της πορεία. Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, με την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου να πλησιάζει.

Στο Κίεβο μετέβησαν σήμερα οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με δεκαπέντε μέλη του Σώματος των Ευρωπαίων Επιτρόπων για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, στην οποία θα συμμετέχει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς «ίσως» και «αλλά» – Το μήνυμα ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας

Την Πρόεδρο Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στην επίσκεψη αυτή (2-3 Φεβρουαρίου) συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Αντιπρόεδρος για την ψηφιακή εποχή, Μάργκρετ Βεστάγκερ, ο Αντιπρόεδρος για την Οικονομία, Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο Αντιπρόεδρος Διοργανικών Σχέσεων, Μάρος Σέφκοβιτς, η Αντιπρόεδρος για τη διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, ο Επίτροπος για την απασχόληση, Νικολά Σμιτ, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Γιάνους Βιτζιεγκόβσκι, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνς Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, Βιργίνιους Σινκεβίσιους και η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μάιρεντ ΜακΓκίνες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται αύριο, Παρασκευή.

Στη συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθούν οι τομείς της δυνητικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, καθώς και η επερχόμενη ανασυγκρότηση της χώρας και η ευρωπαϊκή της πορεία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της Επιτροπής.

Κατά την άφιξή της στο Κίεβο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, γράφοντας στο Twitter πως «Είναι ωραίο που επιστρέφω στο Κίεβο, για τέταρτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας, και αυτή τη φορά μαζί με την ομάδα μου των επιτρόπων» συμπληρώνοντας ότι «Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Και για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στήριξη και τη συνεργασία μας».  Την ανάρτηση συνόδευε μια φωτογραφία της στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.

Η διήμερη αυτή επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης κατά την οποία επισήμανε πως αναμένει από την ΕΕ έναν οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πιο επιτυχημένα».

Καθώς η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία, στην αυριανή συνάντηση πιθανόν να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει σημειώσει η Ουκρανία σε τομείς όπως οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό της σύστημα.

Σε προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που δημοσίευσε το Reuters, αναφέρεται ότι «η ΕΕ θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα μόλις ικανοποιηθούν πλήρως όλοι οι όροι. Η Ουκρανία υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».

Επιπλέον, αύριο αναμένεται να ανακοινωθει απο την ΕΕ ότι θα εκπαιδεύσει άλλους 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες, διπλασιάζοντας τον αρχικό της στόχο, ώστε να ενισχύσει την Ουκρανία ως προς τη ρωσική εισβολή. Παράλληλα πρόκειται να συζητηθεί τι προβλέπεται για την ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η επίσκεψη έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, με την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου (24 Φεβρουαρίου) να πλησιάζει.

Η Κομισιόν αναφορικά κάνει λόγο για «ισχυρό σύμβολο» της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία, «μπροστά στην αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.