Την απόλυτη στήριξη του μπλοκ στη Ουκρανία ανέδειξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Κίεβο πρέπει να υπερισχύσει των ρωσικών επιθέσεων για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς ‘ίσως’ και ‘αλλά’ », είπε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της σήμερα σε εκδήλωση του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Η Ουκρανία «αγωνίζεται για τις κοινές αξίες μας, αγωνίζεται για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», είπε.
Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου
Η φον ντερ Λάιεν και οι επίτροποι της ΕΕ σχεδιάζουν μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου.
Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, η φον ντερ Λάιεν έκανε έκκληση για την μετάβαση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για περιβαλλοντικούς λόγους και για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Τόνισε επίσης ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θεώρησε ότι μπορεί να μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο», αλλά η Γερμανία βρήκε γρήγορα εναλλακτικές πηγές.
Προετοιμασίες για την πιο σκληρή φάση του πολέμου στην Ουκρανία
Παράλληλα, σε νέα φάση ετοιμάζεται να μπει ο πόλεμος στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται προκειμένου να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων την κρίσιμη ώρα. Εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian περιγράφει την παγιωμένη κατάσταση του μετώπου, τις προετοιμασίες και τα πιθανά σημεία των νέων συγκρούσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περιχαρακωθεί εδώ και 10 μήνες στη γραμμή άμυνάς τους στην ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζια, αν και όπως περιγράφει ο Βιτάλι, αξιωματικός στην 56η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού της Μαριούπολης, το μέτωπο έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες με βολές πυροβολικού που φτάνουν έως και τις 4.000 ημερησίως.
«Η μεγάλη μάχη έρχεται αυτή την άνοιξη, ή ακόμα και νωρίτερα» δηλώνει ο ίδιος με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αργά ή γρήγορα κάποια από τις δύο πλευρές θα κάνει την κίνηση προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα χτυπήσει πρώτος και πού.
Συνολικά 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί να δώσουν στο Κίεβο πολλές χώρες, ανακοίνωσε απόψε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γαλλία, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.
«Μέχρι σήμερα, πολλές χώρες έχουν επισήμως επιβεβαιώσει ότι συμφωνούν να παραδώσουν 321 βαρέα άρματα στην Ουκρανία», είπε ο Βαντίμ Ομελτσένκο. «Οι όροι παράδοσης ποικίλλουν ανά περίπτωση. Χρειαζόμαστε αυτή τη βοήθεια το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.