Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από το πρωί της Πέμπτης - Νέα μηνύματα από το 112.

Προβλήματα στην Αττική άφησε πίσω της η έντονη κακοκαιρία. Δρόμοι πλημμύρισαν αναγκάζοντας την τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία σε πολλά σημεία, ενώ κλειστά θα παραμείνουν στο νομό Αττικής τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία.

Νωρίς το απόγευμα έκλεισε η οδός Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας λόγω καθίζησης. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ύψος της οδού Τραπεζούντιου όπου έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα σε ένα σημείο του δρόμου λόγω εργασιών που είχαν γίνει στο σημείο και είχε αφαιρεθεί η άσφαλτος.

Αν και το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, δεν μπορούν να περάσουν τα αστικά λεωφορεία με συνέπεια να έχουν ακινητοποιηθεί και έτσι διακόπηκε η κυκλοφορία.

Επίσης λόγω της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς τη λεωφόρο Μαραθώνος καθώς και στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Σχίνου από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ικαρίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Τα έντονα φαινόμενα εκδηλώνονται κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας και είναι ίσο με 146 χιλιοστά. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 13:30.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

112 στους κατοίκους της Δωδεκανήσου

Προειδοποιητικό μήνυμα για αυξημένη προσοχή λόγω των καιρικών φαινομένων στάλθηκε πριν από λίγη ώρα στους κατοίκους της Δωδεκανήσου από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάτοικοι των νησιών ειδοποιούνται για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων(ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους) από τις πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου.

Ήδη με αποφάσεις που εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου τα σχολεία αύριο θα είναι κλειστά ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή 27/1

Την Παρασκευή αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα, στη Θράκη, σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη. Μάλιστα τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Ανατολικές Κυκλάδες τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα.

Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν εκ νέου στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 9, στην Ήπειρο από 2 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 7 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 13 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο άνεμοι δυτικών έως νοτιοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Βροχές και πιθανώς καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ασθενής χιονόπτωση ενδέχεται να εκδηλωθεί στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα πεδινά και πρόσκαιρης χιονόπτωσης στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.