«Σκιές» στις κρίσεις για την κορυφή της ΕΛ.ΑΣ.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις και οι σφοδρές διαμάχες για τις φετινές επιλογές αξιωματικών στις ηγετικές θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας

Η παραμονή του δραστήριου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Σκούμα αλλά και οι αποχωρήσεις από τις θέσεις τους των προϊσταμένων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Ηλία Κοσσυβάκη και Νίκου Τσέτσικα, αναμένεται να είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι (προεκλογικές) κρίσεις στην ηγεσία της Αστυνομίας που ξεκινούν σε λίγα 24ωρα. Για τον πρώτο εξ αυτών, με σημαντικές επιτυχίες στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ, έχει εξετασθεί η προώθησή του σε ανώτερες θέσεις, όμως παραμένει άγνωστο αν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί ή θα αποχωρήσει από το Σώμα. Παράλληλα, εξετάζεται η αποχώρηση του υπαρχηγού Γιώργου Γιάννινα, με θητεία και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ άγνωστο παραμένει αν υπάρξει προαγωγή του επιτελάρχη Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Ακόμη ζητούμενο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι για τη θέση του διοικητή Ασφαλείας Αττικής, καθώς κρίνεται πιθανή η αποχώρηση του Δημήτρη Δάβαλου, παρά τις σημαντικές επιτυχίες, την προσπάθεια αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και την εν εξελίξει σοβαρή έρευνα για τα «συμβόλαια θανάτου». Σε περίπτωση αντικατάστασης του εν λόγω ταξίαρχου, τη θέση αναμένεται να πάρει αξιωματικός με προηγούμενη εμπειρία στις ίδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, λόγω συμπλήρωσης της θητείας τους, αναμένεται η αποχώρηση αξιωματικών με σημαντική εμπειρία, όπως οι Σπύρος Δοσχουρης (νυν διοικητής Αμεσης Δράσης) και Δημήτρης Παπαδήμος (προϊστάμενος ΥΜΕΤ και άλλων υπηρεσιών). Αντιθέτως, για την ανάληψη νέων καθηκόντων υπολογίζονται αξιωματικοί, όπως ο στρατηγός Γιώργος Μιχαλόπουλος (περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου), ο ταξίαρχος Παναγιώτης Δημακαρέας (προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασφαλείας Μελών της Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων) αλλά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πούπουζας. Μετακίνηση αναμένει και ο μέχρι σήμερα αττικάρχης Μανώλης Δουρβετάκης που φέρεται τον τελευταίο χρόνο να είχε προχωρήσει σε θετικές επιλογές. Βέβαια, σε μία τέτοια διαδικασία δεν πρέπει να αποκλείονται οι εκπλήξεις, αλλά και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Η εμπλοκή «παραγόντων»

Οι φετινές επιλογές προσώπων για την «κορυφή» της ΕΛ.ΑΣ. πάντως γίνονται εν μέσω «σκιών», παρασκηνιακών κινήσεων και σφοδρών διαμαχών, με ισχυρισμούς ότι στις επερχόμενες κρίσεις δεν κρίνεται μόνο η βελτίωση νευραλγικών υπηρεσιών αλλά και η επικράτηση πολιτικών παραγόντων στη λεωφόρο Κατεχάκη. Ομως σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να μεθοδεύεται η προώθηση ημετέρων αξιωματικών και μάλιστα σε ευαίσθητες υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετηθεί πλήθος συμφερόντων που καμία σχέση δεν έχουν με την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι στις συγκεκριμένες κρίσεις μνημονεύεται η εμπλοκή «παραγόντων» που είχαν συνεχείς επαφές με το σύστημα διαφθοράς που λυμαίνονταν την ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 2015-2018 αλλά και επίδοξους διαδόχους του κυκλώματος αυτού.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ιδιώτες ασκούν επιρροή στη διαδικασία, με πρώην και νυν αστυνομικούς-φρουρούς πολιτικών προσώπων να έχουν επιχειρήσει προσέγγιση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, που τη δεδομένη στιγμή εστιάζει το ενδιαφέρον του τόσο στα πολιτικά δρώμενα όσο και στον προεκλογικό αγώνα.

Οι παράτυπες «συνεντεύξεις»

Σύμφωνα, πάντως, με διαρροές και αναρτήσεις (σ.σ. που δεν διαψεύστηκαν), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ένας άλλος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου προχωρούν σε «συνεντεύξεις» με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να τους αξιολογήσουν εν όψει των κρίσεων. Κάτι που ασφαλώς – στην περίπτωση που όντως συμβαίνει – είναι παράτυπο, αφού οι επιλογές γίνονται επισήμως από το Συμβούλιο Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. με βάση τα δεδομένα των υπηρεσιακών φακέλων και όχι από τους πολιτικούς προϊσταμένους με… συνομιλίες για την εκτίμηση των δυνατοτήτων τους. Αυτές, άλλωστε, θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, κατά την εποπτεία όλων των αστυνομικών από τη λεωφόρο Κατεχάκη, όχι με συναντήσεις «γνωριμίας» της τελευταίας στιγμής.

Την ίδια στιγμή, αντιφατικό θεωρείται ότι ενώ υπάρχουν συνεχείς «θριαμβολογίες» του Τάκη Θεοδωρικάκου – με αλλεπάλληλα δελτία Τύπου για μείωση της εγκληματικότητας κατά 20%-30% τον τελευταίο χρόνο και για διαδοχικές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. -, φαίνεται να εξελίσσεται ο προγραμματισμός για «βαθιές» κρίσεις και για απομάκρυνση αξιωματικών (κυρίως στην Αττική) που συνέβαλαν σε αυτές τις επιτυχίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.