Ελληνοτουρκικά: Μηνύματα εκατέρωθεν με φόντο τα εξοπλιστικά – Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έστειλαν στην Τουρκία τα μηνύματα τους από πολύ νωρίς

Μηνύματα στην Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα. Μηνύματα τα οποία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να λαμβάνει και να απαντά και μέσω ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα. Και όποτε δεν το κάνει ο ίδιος φροντίζει να γίνεται μέσω των «κατάλληλων διαύλων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα  «γιουρούσια» τονίζοντας προς όσους λένε ότι ίσως “έρθουν μια νύχτα ξαφνικά”, ο πως «οι ίδιοι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα».

Να μάθουν όπως είπε ότι «όσο υψώνουν τους τόνους τους, τόσο θα μειώνουν ουσιαστικά την αξιοπιστία τους και ότι κάθε «γιουρούσι» τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του Διεθνούς Δικαίου, των ακμαίων Ενόπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας».

Εξοπλιστικά

Ο πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εξοπλιστικών.

Για όσα έχουν κλείσει σε συμβόλαια και για όσα δρομολογούνται, όπως το πρόγραμμα για τις κορβέτες, τα νέα ελικόπτερα Romeo και τον εκσυγχρονισμό των πυραυλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς, αλλά και τα F-35.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Ο Ερντογάν από την πλευρά του την Τετάρτη θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο στην ατζέντα του, σύμφωνα με την διαρροή που έγινε στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Ανατολού θα συζητήσει τα εξοπλιστικά της Ελλάδας και τις προκλήσεις της Αθήνας στο Αιγαίο.

Και αυτό ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση (Hellas Journal)  ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Αφού όπως είπε «τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την καταλληλόλητα της», υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση γίνεται για να οδηγηθεί το πρόγραμμα προς το τέλος.

Σουηδία γιοκ άρα και F-16 γιοκ

Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας – κυρίως – και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Με τον Ερντογάν, όπως μεταδίδεται από την Τουρκία, να βάζει βέτο. Τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές.

Ένα βέτο το οποίο σημαίνει διατήρηση και του «βέτο» των ΗΠΑ στο τουρκικό αίτημα για τα F-16. Αφού ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έχει καταστήσει σαφές στην τελευταία του συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, πως για να κατατεθεί το αίτημα στο Κογκρέσο από τη διοίκηση Μπάιντεν θα πρέπει η Άγκυρα να έχει άρει τα εμπόδια στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έστειλαν στην Τουρκία τα μηνύματα τους ωστόσο από πολύ νωρίς. Πριν ακόμα πατήσει στην Ουάσιγκτον ο Τσαβούσογλου, μέσω του δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου – φρόντισε να υπενθυμίσει πως η Άγκυρα έχει αποπεμφθεί από το πρόγραμμα των F-35.

Γκρίνιες

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, όσο και η συνεργασία με τις ΗΠΑ, μέσω και των «διευκολύνσεων» που παρέχονται σε σειρά βάσεων ανά την επικράτεια στις αμερικανικές δυνάμεις, μέσω της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο του Ερντογάν και των τούρκων αξιωματούχων.

Με τη συγκυρία αυτή τη στιγμή να μοιάζει ιδανική για ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά. Δεδομένου ότι ο εκβιασμός της Άγκυρας επηρεάζει άμεσα τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ έχουν τη διάθεση να στείλουν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα μέσω της Ελλάδας και τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τέτοιο γεγονός.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν θα δείξει

Η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ελλάδα – Τουρκία – Ισραήλ που προγραμματίζεται περί τις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να δείξει την κατεύθυνση που θα έχει επιλέξει η Ουάσιγκτον στις κινήσεις της.

Με αναλυτές και διπλωμάτες ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι συμφέρον των ΗΠΑ δεν είναι να χάσει την Τουρκία, αλλά να πετύχει – ιδανικά – ενίσχυση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κάθε μία ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.