«Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται και αχάριστος και μικρόψυχος. Παρέλαβε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, με ασφάλεια, και για πρώτη φορά στην ιστορία της με σοβαρά ταμειακά διαθέσιμα και ειρωνεύεται. Το πως φτιάχτηκε το μαξιλάρι, το γιατί φτιάχτηκε, το έχουμε αναλύσει εκτενώς. Είναι στη δημόσια σφαίρα».
Η φράση αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και συντονιστή οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία στο πλαίσιο της συνέντευξής του, περικλείει ουσιαστικά την γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι σαφές και από τις χθεσινές κινήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα που συνομίλησε με συνταξιούχους στο Αιγάλεω και υπεραμύνθηκε της 13ης σύνταξης όσο και κεντρικών στελεχών, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εστιάσει αρκετά από εδώ και πέρα στην οικονομία. Εξάλλου σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια και η οικονομία ευρύτερα αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης.
«Όσο για την επενδυτική βαθμίδα, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι την είχε υποσχεθεί μετά τις εκλογές του 2019, την ανέβαλε 12 φορές και αντί να παραδεχτεί την προσωπική του αποτυχία την χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες όμως και ξέρουν και καταλαβαίνουν» είπε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου.
Την ίδια στιγμή το κόμμα θα προβάλλει με ένταση τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας χθες, δηλ. την δέσμευσή του για 13η σύνταξη, απόδοση των αναδρομικών και αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους, περικοπές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα, ότι οι σημερινές αυξήσεις ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με 10% πληθωρισμό δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
Το άλλο πεδίο που θα ρίξει βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την ακρίβεια είναι η μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους, καθώς όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων (1 δισ. η κάθε μία το 2022) από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν στο μηδέν».
Η πρόταση για το ιδιωτικό χρέος
Έμφαση θα δοθεί στην προβολή των εξής προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος που κατά τον Αλ. Τσίπρα απαιτείται συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισής του.
i. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.
ii. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.
iii. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.
iv. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
«Τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται διαρκώς, προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αυξάνονται και τα κόκκινα δάνεια (συνολική αύξηση ιδιωτικού χρέους 38 δισ.). Ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων» λένε χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου.