πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann συνδέεται κατ’αρχήν με τη θεσμική μελέτη του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, η οποία εκπονείται ανά διετία- όπως, εξάλλου, για όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού. Η εφετινή έκθεση επισημαίνει με σαφήνεια την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, μετά από την οικονομική και την υγειονομική κρίση. Υπογραμμίζει τις μακρο-οικονομικές επιτυχίες, όπως είναι η οικονομική μεγέθυνση, η μείωση της ανεργίας και ο περιορισμός του δανειακού βάρους. Επίσης, επαινεί την Ελλάδα για την πρωτοπορία της στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Την ενθαρρύνει, τέλος, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην επιτάχυνση ως προς την απονομή της Δικαιοσύνης. Στην ομιλία του ο κ. Cormann εκφράστηκε ιδιαιτέρως επαινετικά για τα ελληνικά οικονομικά επιτεύγματα σε μιαν ιδιαιτέρως δύσκολη διεθνή συγκυρία, λόγω της γεωπολιτικής και της ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, όμως, με την παρουσίαση της έκθεσης, η επίσκεψη του κ. Cormann σηματοδοτήθηκε από την ιδρυτική πράξη ενός νέου θεσμού. Με απόφαση όλων των 38 κρατών-μελών του, ο ΟΟΣΑ απεδέχθη την πρόταση να ιδρυθεί ένα Κέντρο στην Ελλάδα, με αντικείμενο τη μελέτη των πληθυσμιακών φαινομένων. Το Κέντρο αυτό του ΟΟΣΑ θα φέρει το όνομα “Κρήτη”, καθώς οι συνεδριακές εκδηλώσεις του θα γίνονται στην πρωτεύουσά της, στα Χανιά. Με την επιλογή αυτήν, προβάλλεται διεθνώς η σημασία της Κρήτης, ως ιστορικό και γεωγραφικό σταυροδρόμι των πληθυσμιακών κινήσεων.
Η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών καθιστά την Ελλάδα παγκόσμια εστία για την προβληματική γύρω από τη Δημογραφία, τις Μεταναστεύσεις και τις Διασπορές. Η Ελλάδα έχει εμπειρία από σχεδόν όλα τα σχετικά φαινόμενα, καθώς υπήρξε χώρα μεταναστευτικής εξόδου, υποδοχής μαζικών προσφυγικών ροών και έντονης δημογραφικής κρίσης. Επιπροσθέτως, διαθέτει εκτεταμένη διασπορά και βρίσκεται στο μέσον των μεταναστευτικών οδών. Στο συνεδριακό Κέντρο του ΟΟΣΑ θα μεταδίδει την εμπειρία της και, με τη σειρά της, θα διδαχθεί από τις άλλες χώρες τρόπους και μεθόδους για να αντιμετωπίσει τις πληθυσμιακές προκλήσεις.
Η θετική αποτίμηση της οικονομίας αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της χώρας μας· η υπογραφή των μνημονίων, εκφράζει σαφώς την αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό. Η Ελλάδα εξασφαλίζει επισήμως τη δυνατότητα να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο στη λειτουργία του ΟΟΣΑ, του σημαντικού αυτού Οργανισμού, ο οποίος διαδέχτηκε το Σχέδιο Μάρσαλ.
Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα, η τρίτη από την ανάληψη των καθηκόντων του, οι δηλώσεις του και η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας αναδεικνύουν την ανανεωμένη πίστη της Διεθνούς Κοινότητας στην Ελλάδα.
Γιώργος Πρεβελάκης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης