Οι χώρες της Δύσης αυξάνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, παρά τους δισταγμούς της Γερμανίας αναφορικά με την προμήθεια βαρέων αρμάτων μάχης, υπογραμμίζοντας έτσι την ολοένα και αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους στις πιθανότητες που έχει το Κίεβο να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία.
Με τη σύγκρουση να επιβραδύνεται για τον χειμώνα, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την έκβαση του πολέμου ήταν η λεγόμενη «κόπωση με την Ουκρανία» στις δυτικές πρωτεύουσες.
Συγκεκριμένα, εάν το ενδιαφέρον και η συμπάθεια εξασθενίσουν για τη δεινή κατάσταση της χώρας σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας ή οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων οδηγήσουν τους ιθύνοντες των χωρών να επικεντρωθούν στα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, η υποστήριξη στην Ουκρανίας μπορεί να υποχωρήσει σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο.
Βέβαια, προς το παρόν φαίνεται να ισχύει το αντίθετο, μετά από μια σειρά νέων δεσμεύσεων αυτή την εβδομάδα για παροχή βαρύτερων όπλων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη σθεναρή υποστήριξη για τον στόχο του Κιέβου για ανακατάκτηση περιοχών.
Προσπαθούν για την νίκη της χώρας στον πόλεμο
«Βλέπουμε την υποστήριξη και τη βοήθεια να ενισχύονται», είπε ο Andriy Yermak, επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου μια τεράστια ουκρανική αντιπροσωπεία άσκησε πίεση για περαιτέρω παροχή βοήθειας στη χώρα κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι με τη στάση τους οι χώρες της Δύσης δείχνουν ότι δεν θέλουν να βοηθήσουν με σκοπό μόνο την επιβίωση της Ουκρανίας αλλά προσπαθούν για την νίκη της χώρας στον πόλεμο.
Υπό τον φόβο να προκαλεσει περαιτέρω την Ρωσία, η Δύση αρνήθηκε να οπλίσει την Ουκρανία με ουσιαστικό τρόπο πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
Σήμερα, το ΝΑΤΟ και υπουργοί Άμυνας από περίπου 50 χώρες συναντήθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά διασκέψεων αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες. Κατά την συνάντηση, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε τους συμμάχους να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία κατά την έναρξη της συνάντησης
Την Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία ανακοίνωσαν μεμονωμένα πακέτα βοήθειας, υποσχόμενοι ισχυρά νέα τεθωρακισμενα οχηματα μάχης, πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς και ζωτικής σημασίας αποθέματα πυρομαχικών.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Βρετανία υποσχέθηκε να στείλει άρματα μάχης Challenger 2, ενώ η Γερμανία δέχεται έντονες πιέσεις να επιτρέψει την εξαγωγή των ευρέως χρησιμοποιούμενων Leopards της.
Βοήθεια για «όσο χρειαστεί»
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κατέστη φανερό ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρά τις αμφιβολίες του για την αποστολή των Leopards, υποσχέθηκε υποστήριξη στην Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».
Δήλωσε επίσης ότι «ο ενεργειακός μας εφοδιασμός για αυτόν τον χειμώνα είναι ασφαλής», κάτι που φαινόταν εξαιρετικά αβέβαιο μόλις πριν από λίγους μήνες, δεδομένης της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό αέριο..
Στην ίδια γραμμή έμειναν και άλλοι ηγέτες. «Νομίζω ότι το μόνο μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί. Ένα χρόνο, δύο χρόνια, πέντε χρόνια, 10 χρόνια, 15 χρόνια», είπε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν σε ακροατήριο.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καναδά Chrystia Freeland ανέφερε ότι είναι προφανές ότι «η Ουκρανία πρόκειται να κερδίσει».
Ακόμη και ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάποτε προέτρεπε τη Δύση να μην «ταπεινώσει» τον Πούτιν, τώρα μιλά ανοιχτά για τη διασφάλιση της ουκρανικής νίκης και στέλνει μαχητικά οχήματα πεζικού AMX-10 RC.
Προειδοποιήσεις από την Ρωσία για κλιμάκωση
Από την άλλη πλευρά, η απάντηση της Ρωσίας ήταν να προειδοποιήσει ξανά για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου.
Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επανέφερε τις απειλές για το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου, λέγοντας πως η «ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», αναφερόμενος στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ακόμα, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες φήμες ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει περισσότερους άνδρες για τον πόλεμο, αφού συγκέντρωσε 300.000 εφέδρους τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πάντως, το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Πούτιν μπορεί να είναι η αλλαγή των κυβερνήσεων σε διάφορες χώρες, οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν την ίδια ζέση.