«Σήμερα κατανοούν όλοι οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα», σημείωσε ανώτατη διπλωματική πηγή, επισημαίνοντας ότι όλοι πλέον βλέπουν με κριτική ματιά τη στάση της γειτονικής χώρας σε μια σειρά θεμάτων, από τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, τη στάση της στη Λιβύη, μέχρι την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία

Υπογράμμισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναλύεται η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ενώ υπενθύμισε ότι η Αθήνα είχε ενημερώσει επαρκώς τις ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις σε όλο το φάσμα των σχέσεων με την Άγκυρα.

«Το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο πρέπει να φύγει από τη μέση», επεσήμανε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι θέση της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αιγύπτου και άλλων εταίρων στη συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας ήταν εξαρχής σαφής.

Αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης της ΑΟΖ, συμπληρώνοντας όμως ότι «δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις πριν τις εκλογές». Σημαντικό είναι, όπως διευκρίνιζαν, ότι η Αλβανία γνωρίζει σήμερα ότι το μέλλον της βρίσκεται στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

21 Φεβρουαρίου

Στις 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά τις επόμενες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, την επόμενη εβδομάδα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική και τη Μοζαμβίκη.

Η ίδια πηγή τόνισε μάλιστα την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι επαφές με την Αφρική όσον αφορά το ζήτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη να έχουν επαφές και με τα μη μόνιμα μέλη του.

Νέες επαφές με Αίγυπτο και Ισραήλ

Ακόμη τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέες επαφές με Αίγυπτο και Ισραήλ, ενώ τους επόμενους μήνες ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Νότιο Αμερική και την Ινδία.

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε τυχόν είσοδο στη Βουλή του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, συνεργάτες του κ. Δένδια υπογράμμιζαν την πάγια θέση του ότι είναι αναγκαία η «ενιαία στάση του πολιτικού κόσμου απέναντι στα νεοναζιστικά μορφώματα» και τόνιζαν ότι δε μπορεί να γίνει ανεκτή η κάθοδος του συγκεκριμένου κόμματος, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο Ηλίας Κασιδιάρης υπήρξε βουλευτής.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ