Σε μία από τις ομιλίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, διαβάστηκε μία ανοιχτή επιστολή από 200 εκατομμυριούχους, οι οποίοι καλούσαν τους συμμετέχοντες να τους φορολογήσουν παραπάνω.
Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τον ηθοποιό Mark Ruffalo και τη διάδοχο της Disney, Abigail Disney, υποστηρίζει ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, επιτρέποντάς τους να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι ενώ η ανισότητα διευρύνεται σε όλο τον κόσμο.
Κίνηση βουλευτών για αύξηση των φόρων στους πλούσιους
Εν τω μεταξύ, μια ομάδα βουλευτών από επτά πολιτείες σχεδιάζουν να εισαγάγουν νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα που θα αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους, σύμφωνα με την Washington Post. Οι πολιτείες περιλαμβάνουν την Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, τη Χαβάη, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Πλέον υπάρχει η ώθηση για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια οικονομική κρίση, έχοντας πλέον αγγίξει το ανώτατο όριο του χρέους, το οποίο επί του παρόντος υπολογίζεται στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει τον δανεισμό των πόρων του Υπουργείου Οικονομικών για τη χρηματοδότηση οικονομικών υποχρεώσεων, από διάφορα προγράμματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση έως τον στρατιωτικό προϋπολογισμό και τις δαπάνες για υποδομές.
Ο αριθμός έχει αυξηθεί από τα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια που προέκυψε μετά τις φορολογικές περικοπές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2017, οι οποίες βοήθησαν κυρίως τους πλούσιους και τις εταιρείες να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη.
«Έχουμε κατακερματίσει τον κόσμο»
«Ο ακραίος πλούτος έχει κατακερματίσει τον κόσμο», είπε η Abigail Disney σε μια δήλωση. «Υπονομεύει τις δημοκρατίες μας, αποσταθεροποιεί τις οικονομίες μας και καταστρέφει το κλίμα μας». Και πρόσθεσε: «Αλλά παρ’ όλη τη συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου, οι παρευρισκόμενοι στο Νταβός αρνούνται να συζητήσουν το μόνο πράγμα που μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο — τη φορολόγηση των πλουσίων».
Η δημιουργία ομοσπονδιακού φόρου περιουσίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 583 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, έσοδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση κατά σχεδόν το ήμισυ, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Oxfam, της Patriotic Millionaires, του Institute for Policy Studies και της Fight Inequality Alliance, η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη.
Η ομάδα ζητά έναν νέο προοδευτικό φόρο περιουσίας, ο οποίος θα προσθέσει φόρο 2% για άτομα με καθαρή περιουσία 5 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, 3% για όσους έχουν περιουσία που ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα και 5% για όσους έχουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο. «Φορολογήστε τους εξαιρετικά πλούσιους και κάντε το τώρα», ανέφερε μια επιστολή που υπογράφουν οι 200 εκατομμυριούχοι.
Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι
Τα οφέλη της αναπτυσσόμενης οικονομίας έχουν συσσωρευτεί σε μεγάλο βαθμό στους πλουσιότερους Αμερικανούς, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Την τελευταία δεκαετία, το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών είδε τον πλούτο του να αυξάνεται 19 φορές πιο γρήγορα από το υπόλοιπο μισό του πληθυσμού. Με βάση το δολάριο, αυτό σημαίνει ότι 37 $ από κάθε 100 $ έχουν πάει στο ανώτερο 1%, ενώ το χαμηλότερο 50% έλαβε 2 $, όπως διαπιστώθηκε.
Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 64.500 ανθρώπους με περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων και 728 δισεκατομμυριούχους, που κυμαίνονται από τον Έλον Μασκ έως τον Τζεφ Μπέζος. Η έκθεση επικεντρώνεται στην περιουσία των πλούσιων ατόμων, οι εταιρείες έχουν επίσης ωφεληθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια λόγω των φορολογικών περικοπών που επιβλήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ.
Ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής για κερδοφόρες μεγάλες εταιρείες ή το ποσοστό του εισοδήματος που καταβλήθηκε μετά από φοροαπαλλαγές, μειώθηκε από 16% σε 9% το 2018, την πρώτη χρονιά που τέθηκαν σε ισχύ οι φορολογικές περικοπές, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την Κυβέρνηση των Η.Π.Α.
Το αντίκτυπο του ακραίου πλούτου
Περίπου 7 στους 10 οικονομολόγους πιστεύουν ότι η ανισότητα αυξάνεται σε όλο τον κόσμο λόγω των φορολογικών περικοπών για τους πλούσιους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση, στην οποία συμμετείχαν 135 οικονομολόγοι σε 40 έθνη. Περίπου το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι οι πλούσιοι πληρώνουν χαμηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημά τους σε σύγκριση με τον μέσο πολίτη στη χώρα τους, πρόσθεσε η έκθεση.
Το τελευταίο αποτέλεσε κριτική για το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ, με μια ανάλυση του 2019 από τους οικονομολόγους Emmanuel Saez και Gabriel Zucman που διαπίστωσαν ότι οι 400 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ απολαμβάνουν χαμηλότερο συνολικό φορολογικό συντελεστή από τη μεσαία τάξη. Οι πλούσιοι έχουν βοηθηθεί από τον νόμο περί περικοπών φόρων και θέσεων εργασίας του 2017, καθώς και από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για κέρδη κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από επενδύσεις, σε σύγκριση με το εισόδημα.
Ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα βλάπτει την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή του έθνους, δήλωσε ο Chuck Collins, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Patriotic Millionaires, σε δήλωσή του. Καθιστά επίσης πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να αυξήσουν τα έσοδα, πρόσθεσε.