Υπό την απειλή της προσέγγισης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, η Κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε την Πέμπτη έκτακτα μέτρα. Ο λόγος είναι ότι αν τυχόν παραβιάσει το όριο του χρέους μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, πράγμα που σημαίνει αποσταθεροποίηση των αγορών και καταστροφή της οικονομίας
Σύμφωνα με την Washington Post, η υπουργός Οικονομικών Γέλεν είπε στο Κογκρέσο ότι οι αξιωματούχοι θα αλλάξουν ορισμένες ομοσπονδιακές επενδύσεις για να διατηρήσουν την πίστωση του έθνους μέχρι το καλοκαίρι – κυρίως μέσω τεχνικών κινήσεων που θα εξοικονομήσουν χρόνο στους νομοθέτες για να καταλήξουν σε συμφωνία για το ποσό που επιτρέπεται να δανειστεί η κυβέρνηση.
Η συνταγή της Γέλεν
Οι κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να δώσουν στο Κογκρέσο χρόνο να εγκρίνουν νομοθεσία που αυξάνει το ποσό που μπορεί να δανειστεί η χώρα ή να αναστείλει αυτό το όριο, το οποίο επί του παρόντος περιορίζεται στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, είπε ότι είναι αβέβαιος ο χώρος που εξασφαλίζουν τα μέτρα αυτά. «Προτρέπω με σεβασμό το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα για να προστατεύσει την πλήρη πίστη και πιστωτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε η Yellen.
Η κριτική των Ρεπουμπλικάνων
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αντιπαράθεση για να αποσπάσουν μεγάλες περικοπές δαπανών, επιμένοντας ότι οι προηγούμενες συνθέσεις του Κογκρέσου και οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει πάρα πολλά σε κοινωνικά προγράμματα.
Ορισμένοι νομοθέτες του GOP έχουν ακόμη εγείρει την προοπτική ότι μπορεί να επιδιώξουν αλλαγές στα προγράμματα δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Medicare.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί για το ανώτατο όριο του χρέους και ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια περικοπής των κοινωνικών δαπανών. «Δεν καταλαβαίνω γιατί θα συνεχίσει την προηγούμενη συμπεριφορά», είπε ο ΜακΚάρθι στους δημοσιογράφους την Τρίτη.
Πανικός στην Wall Street
Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre είπε ότι το θέμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «πολιτικό ποδόσφαιρο». «Στο παρελθόν υπήρξε δικομματική συνεργασία για την αντιμετώπιση του ανώτατου ορίου του χρέους, και έτσι θα έπρεπε να είναι».
Η Yellen είπε ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία των ΗΠΑ». Το ομοσπονδιακό χρέος είναι η ραχοκοκαλιά των εγχώριων και παγκόσμιων αγορών. Μια αποτυχία να καλυφθεί ο δανεισμός των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στη Wall Street και να προκαλέσει απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
To σχέδιο έκτακτης ανάγκης των Ρεπουμπλικανών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αθετήσει ποτέ το χρέος τους. Αλλά έχει επανειλημμένα πλησιάσει, ιδιαίτερα το 2011, εν μέσω της ανόδου του συντηρητικού κινήματος «tea party» στη Βουλή. Οι συγκρούσεις των Ρεπουμπλικανών με τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα οδήγησαν σε μήνες πολιτικής αστάθειας, προκάλεσαν πανικό σε παγκόσμιο επίπεδο και οδήγησαν σε μια δεκαετία σημαντικά ανώτατα όρια στις εγχώριες δαπάνες, τα οποία οι Δημοκρατικοί αποδοκίμαζαν εδώ και καιρό ως επιζήμια.
Υπό τον Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου προσπάθησαν να αναστείλουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ανώτατου ορίου του χρέους, ωθώντας μια σειρά από ειδικούς να τονίσουν το κόστος μιας πιθανής αποτυχίας. Σε μια αντιπαράθεση του Σεπτεμβρίου 2021, ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics, είπε ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να είχε καταλύσει μια πλήρους κλίμακας ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαλείφοντας δισεκατομμύρια δολάρια από οικονομική ανάπτυξη και εξαλείφοντας έως και 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν μια σειρά οδηγιών για το Υπουργείο Οικονομικών, εάν οι νομοθέτες και ο Μπάιντεν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, ανέφερε η Washington Post νωρίτερα αυτό το μήνα. Αυτό το σχέδιο ήταν μέρος μιας συμφωνίας που βοήθησε τον Μακάρθι να εξασφαλίσει ψήφους από το σκληροπυρηνικό κόμμα της Βουλής για την Ελευθερία για να κερδίσει την προεδρία.
Σε δύσκολη θέση ο Μακάρθι
Ωστόσο, ο αγώνας για το ανώτατο όριο του χρέους φέρνει τον ΜακΚάρθι σε δύσκολη θέση. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κινδυνεύει να φέρει την ευθύνη για μια εθνική χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή που θα ακολουθούσε.
Αλλά ακόμη και τα περιθωριακά μέλη της διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον πρόεδρο: ο Μακάρθι συμφώνησε σε ένα πακέτο κανόνων που εξάντλησε σημαντικά την εξουσία του και που θα επέτρεπε μόνο σε ένα μέλος να αναγκάσει μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να τον απομακρύνει από την εξουσία.
Τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ φτάσουν το όριο χρέους
Ο Λευκός Οίκος έχει λίγες επιλογές για να ενεργήσει μονομερώς για να αποφύγει μια κρίση ανώτατου ορίου χρέους. Σύμφωνα με ορισμένους νομικούς, ο πρόεδρος θα μπορούσε απλώς να συνεχίσει να δανείζεται χρήματα, βασιζόμενος σε ένα «παράθυρο» του Αμερικανικού Συντάγματος που δηλώνει: «Η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών … δεν θα αμφισβητηθεί». Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ρήτρα καθιστά αντισυνταγματική την αδυναμία των ΗΠΑ να αθετήσουν το χρέος τους ή το Κογκρέσο να καθορίσει ένα όριο χρέους. Αλλά αυτή η ιδέα θα αντιμετώπιζε σίγουρα μια νομική πρόκληση εάν ο Λευκός Οίκος το επέλεγε.
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να διατάξει το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ να κόψει νόμισμα αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και να καταθέσει το κουπόνι στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δημιουργώντας νέα κεφάλαια για την πραγματοποίηση πληρωμών πιστώσεων. Ο Λευκός Οίκος εξέτασε εν συντομία αυτή την ιδέα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ανώτατου ορίου χρέους το 2021, αλλά τελικά αποφάσισε να την απορρίψει.