Λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αντονι Μπλίνκεν, και σε συνέχεια δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για το ζήτημα, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg «βλέπει» διπλωματικό παιχνίδι Τουρκίας – ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με φόντο την απόφαση για τα αμερικανικά F-16.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών άσκησε νέα πίεση στη Σουηδία, προκειμένου να προβεί σε παραχωρήσεις, ενόσω ταξίδευε στις ΗΠΑ για συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16. Απόφαση που, όπως επισημαίνεται, μπορεί να εξαρτηθεί από την επικύρωση της επέκτασης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών καθώς και «τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τους Κούρδους μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία».
Η Τουρκία αρχικά συμφώνησε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η επέκταση της Συμμαχίας έχει «κολλήσει», καθώς η Άγκυρα επιμένει να μην επικυρώνει τις αιτήσεις.
Οι ΗΠΑ, η πιο ισχυρή χώρα στη στρατιωτική συμμαχία, έχουν ρίξει το βάρος τους στα σκανδιναβικά έθνη, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν και την πιθανή πώληση F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως δέλεαρ για να «πείσουν» την Άγκυρα.
Ενταση Τουρκίας – Σουηδίας
Όπως παρατηρεί το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, η συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, αφού οι διαδηλωτές κρέμασαν ένα ομοίωμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα. Η κίνηση καταδικάστηκε από τους Σουηδούς πολιτικούς. Καταγγέλθηκε, επίσης, στην αστυνομία ως συκοφαντία, αλλά σουηδός εισαγγελέας αρνήθηκε να ερευνήσει το περιστατικό, λέγοντας ότι δεν συνιστά έγκλημα σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία.
Η απόφαση να μην ληφθούν νομικά μέτρα είναι «παράλογη», σχολίασε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επισκεπτόμενο ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Η Τουρκία συνέχισε να καλεί τη Σουηδία «να πατάξει» τις ομάδες που είναι παράνομες στην Τουρκία, ενώ η Σουηδία επιμένει ότι συμμορφώνεται με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Kορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη πέρυσι, η οποία επέτρεψε τη διαδικασία επέκτασης να προχωρήσει παρά την αρχική αντίσταση της Τουρκίας.
Ωστόσο, η Άγκυρα παραμένει ανικανοποίητη και θέλει η Σουηδία να λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης υπόπτων, προκειμένου να αλλάξει τη θέση της. Όμως, η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν μπορεί να παρακάμψει δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις έκδοσης.
«Είτε θα πέσουν θύματα αυτών των ‘ναρκών’ που έχουν τοποθετήσει ‘τρομοκράτες’, είτε θα προχωρήσουμε εφαρμόζοντας τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια όλων» υποστήριξε από πλευράς του ο Τσαβούσογλου. «Η επιλογή ανήκει στη Σουηδία» πρόσθεσε.
Ενώ ο Ερντογάν προετοιμάζεται για κρίσιμες εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν τον Μάιο, και επιθυμεί να εδραιώσει την υποστήριξη των εθνικιστών, η κατάσταση φαίνεται πιο περίπλοκη, ακόμα κι αν οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είναι βέβαιοι ότι θα επιλυθεί στο τέλος, ενδεχομένως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι πληρούν όλα τα κριτήρια για ένταξη που ορίζει η συμμαχία.