Με τον θάνατο, την επικήδεια τελετή στη Μητρόπολη των Αθηνών και τέλος την ταφή του στα κτήματα του Τατοΐου, δίπλα στα μνήματα των γονέων του, έκλεισε το κεφάλαιο που λέγεται «Κωνσταντίνος Β’, τέως βασιλεύς της Ελλάδος». Οδηγήθηκε ως απλός πολίτης, αλλά με ένα είδος απόδοσης ανεπίσημων τιμών και όχι ως τέως αρχηγός κράτους ή, έστω, δημοσία δαπάνη, στην «τελευταία κατοικία του. Έτσι, όπως μου έλεγε ένας πολιτικός από αυτούς που αποκαλούμε «παλαιάς κοπής», «το παρελθόν σε αυτόν τον τόπο σβήνει με τιμές και χωρίς τριβές και το μέλλον ανήκει την Δημοκρατία, στον Πολιτισμό και στην Παιδεία».
Εκείνο που συγκράτησα από την πολύωρη επικήδεια τελετή και την εντυπωσιακή πομπή προς το Τατόι, έως τις επευφημίες του κόσμου (και τις λίγες αποδοκιμασίες) και τον ενταφιασμό στους τάφους των Βασιλέων ήταν αυτό το σύνθημα ,Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά!». Απλώς υπενθυμίζω ότι ήταν το κορυφαίο σύνθημα στο δημοψήφισμα του 1919, το οποίο έφερε ξανά στην Ελλάδα τον Κωνσταντίνο Α’ με ποσοστό… 99%. Μερικοί το ξαναθυμήθηκαν. Γιατί άραγε; Άλλες εποχές όμως ήταν τότε, άλλος Κωνσταντίνος ήταν αυτός.
Αυτό που συγκράτησα επίσης ήταν μια κηδεία… ιδιώτη αλλά με χιλιάδες κόσμου. Όχι φυσικά τόσος κόσμος ώστε να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας. Ούτε κινδυνεύει η Δημοκρατία μας από μερικές χιλιάδες πολίτες που πήγαν στη Μητρόπολη Αθηνών και φίλησαν το φέρετρο του τέως βασιλιά. Ή που χειροκρότησαν κάτι κυρίες με πανάκριβα φορέματα, κοσμήματα και περίεργα καπέλα. Όλα στο πρόγραμμα είναι ακόμα και το lifestyle. Είναι δικαίωμα του καθενός πώς θα εκφράσει τη λύπη του, τη συμπάθειά του ή απλά την περιέργειά του για ένα λυπηρό γεγονός όπως είναι μια κηδεία.
Πρόσεξα όμως και τον υποβασταζόμενο πρώην βασιλιά των Ισπανών Χουάν Κάρλος που βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι, χωρίς κανείς να εξηγεί γιατί είναι αυτοεξόριστος. Μήπως για να γλιτώσει τις ποινικές επιπτώσεις των πράξεών του; Αλλά η Δημοκρατία είναι τόσο large που του επέτρεψε σε έναν πρώην μονάρχη να ζει ελεύθερος στην Αραβική αυτή χώρα, ακόμα και με τα πρόσωπα της αρεσκείας του, να ταξιδεύει όπου θέλει και πολλά άλλα. Ο Χουάν Κάρλος μπήκε στο ίδιο μαύρο βανάκι με την Βασιλομήτορα Σοφία και που (τουλάχιστον αυτά που είδα από την τηλεόραση) δεν αντάλλαξε κουβέντα με τον γιο του Βασιλέα της Ισπανίας Φελίππε. Τέλος συγκράτησα την μελαγχολική όψη που είχε κατά τη διάρκεια της κηδείας η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του Βασιλιά Κάρολου του 3ου.
Ουδείς πρέπει να αμφισβητεί τις Ένοπλες Δυνάμεις
Με την παράταση της θητείας του Κωνσταντίνου Φλώρου στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κλείνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η όποια συζήτηση για αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του (η οποία επί της ουσίας, όπως ειπώθηκε αρμοδίως, δεν υπήρξε ποτέ). Επιπλέον ο Α/ΓΕΕΘΑ με δήλωσή του ευχαριστεί τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον πολιτικά προϊστάμενο του υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για την ανανέωση της θητείας για έναν ακόμα χρόνο και συνεχίζει, όπως σημειώνει, απερίσπαστος στο έργο του. Για την κυβέρνηση, όπως μου έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, «το θέμα της αμφισβήτησης του Α/ΓΕΕΘΑ έληξε» και τούτο γιατί «κανείς, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στο στράτευμα σηκώνει μύγα στο σπαθί του για σενάρια που πλήττουν το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για το αδιαμφισβήτητο έργο που έχει συντελεστεί αυτά τα χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες». Ένα έργο που πιστώνεται και στον υπουργό και στον αρχηγό.
Πώς θα βγει εκτός εκλογών το «μόρφωμα Κασιδιάρη»
Η διατύπωση της διάταξης που πρόκειται οσονούπω να εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι, τέτοια που θα θέτει εκτός εκλογικής μάχης το «μόρφωμα Κασιδιάρη» ακόμη και στην περίπτωση που εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του κόμματος αχυράνθρωπος, όπως λέγεται ότι σχεδιάζει να κάνει ο έγκλειστος βουλευτής, βάζοντας μπροστά εξάδελφό του ο οποίος φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο. Ειδικότερα, το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που μετέχουν στις εκλογές θα κρίνει, με βάση τη νέα διάταξη, αν το κόμμα «υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».
Η κρίση αυτή θα βασίζεται και στην αναζήτηση της «πραγματικής ηγεσίας» του κόμματος και εφόσον το τμήμα του Αρείου Πάγου διαπιστώσει ότι αυτή ελέγχεται από πρόσωπα που έχουν καταδίκη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τότε η υπόθεση θα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα λαμβάνει την τελική απόφαση.
Οι τομές στη Δικαιοσύνη θέλουν γενναιότητα
Ήταν μια συνάντηση και μια προεδρική πρωτοβουλία που έγινε για πρώτη φορά. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με ανώτερους δικαστικούς και με εκπροσώπους του νομικού κόσμου της χώρας: Με την προτροπή καλύτερα να συζητούνται τα θέματα της Δικαιοσύνης, η Πρόεδρος συναντήθηκε μαζί τους (χωρίς όμως να συζητηθεί η τρέχουσα επικαιρότητα, όπως η ίδια ζήτησε). Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα όπου γίνονταν συνήθως οι Συσκέψεις κορυφής Πολιτικών Αρχηγών και διήρκησε πάνω από τρεις ώρες. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν κυρίως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, οι ανεξέλεγκτες δικαστικές αναβολές, τα κενά στις οργανικές θέσεις κι άλλα διοικητικά προβλήματα που αφορούν ζητήματα της Δικαιοσύνης: «Βλέπουμε να εισάγονται ρυθμίσεις αλλεπάλληλες, οι οποίες πολλές φορές περιπλέκουν τα πράγματα ή πάντως αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Για να μπορέσει κανείς να βρει λύσεις, χρειάζονται τομές και όχι μικρορρυθμίσεις και μπαλώματα. Οι τομές όμως θέλουν συναινέσεις, θέλουν γενναιότητα και υποχωρήσεις αμοιβαίες» επισήμανε χαρακτηριστικά η κυρία Σακελαροπούλου τονίζοντας παράλληλα ότι οι μεταρρυθμίσεις θέλουν μελέτη, γενναιότητα και συναίνεση.
Η αγωνία για τις ανεξάρτητες αρχές
Μέσα στον ορυμαγδό που έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ, υπάρχει και μια ακόμα πτυχή που πυροδοτεί τριβές και αφορά την αντικατάσταση 3 τακτικών και 4 αναπληρωματικών μελών της Ανεξάρτητης Αρχής από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 15 ψήφους επί συνόλου 25 μελών. Η ΝΔ διαθέτει 13 μέλη, οπότε χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον άλλων δυο βουλευτών. Από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 προφανώς και δεν αναμένεται συναίνεση, καθώς καταγγέλλουν την κυβέρνηση για προσπάθεια «ελέγχου» της ΑΔΑΕ. Τα 2 μέλη που διαθέτει η Ελληνική Λύση στην Διάσκεψη θα αρκούσαν για να συμπληρωθεί η πλειοψηφία των 15, όμως μετά και την παρέμβαση Ντογιάκου το κόμμα αυτό δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεία της στάσης του κατηγορώντας το Μαξίμου ότι διασπείρει «fake news». Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι το θέμα να «παγώσει» καθώς οι σχετικές απόπειρες συνεννόησης με τα κόμματα που επιχειρεί ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας πριν φέρει το θέμα στην Διάσκεψη, δεν φαίνεται να ευδοκιμούν. Αξίζει να αναφερθεί ότι απόπειρες διαβούλευσης του κ. Τασούλα με τα κόμματα υπήρξαν σε ανύποπτο χρόνο πριν ανακύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών χωρίς ωστόσο να αποδώσουν καρπούς. Πόσω μάλλον τώρα…
Η Τσαπανίδου και το γραφείο της
Στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου εκεί όπου εγκαταβιεί και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται, μου λένε οι σύντροφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες η Πόπη Τσαπανίδου. Οφείλω να σημειώσω πως ο προηγούμενος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος είχε το γραφείο του στον 3ο. Απλώς το γράφω γιατί κάτι γκρίνιες φτάσανε στα αυτιά μου.
Έκλεισε το… «Φάντομ» με το ΠαΣοΚ
Έκλεισε ο Νίκος ο Σαργκάνης το «Φάντομ» μου λένε για ΠΑΣΟΚ. Έχει δε, μαθαίνω τέτοια καλή χημεία με τον Ανδρουλάκη που του είπε να τον βάλει όπου θέλει υποψήφιο αν και εγώ θα στοιχημάτιζα στην Ανατολική Αττική. Να σας πω ένα ακόμη όνομα να συγκρατήσετε για το Επικρατείας; Τον ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο.